Reorganizările instituţionale vor duce la reducerea numărului de personal, angajaţii din acele instituţii având suficient timp să găsească alternative, a declarat luni, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, potrivit Agerpres.
El a fost întrebat de jurnalişti dacă se vor face concedieri în sectorul public, în condiţiile în care premierul Marcel Ciolacu a afirmat că angajările la stat vor fi îngheţate în anul 2025 şi se va trece rapid la desfiinţarea şi comasarea de instituţii şi agenţii publice. Totodată, premierul a subliniat că va fi înfiinţat Departamentul pentru Eficientizarea Activităţii Guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor.
„Nu cred că este nevoie în momentul de faţă de asemenea concedieri în masă, dar reorganizările instituţionale vor duce la reducerea numărului de personal. Îmi doresc ca acest surplus de personal să fie absorbit de mediul privat. De aceea, nu se fac lucrurile de azi pe mâine. Nu sunt neapărat concedieri pentru că sunt, pe de o parte, şi plecările naturale. Dacă semnalul este clar – şi ştim exact de la bun început care sunt instituţiile care vor suferi modificări, acolo deja angajaţii din sectorul public ştiu ce-i aşteaptă şi au timp suficient, luni de zile, să găsească alternative. Mediul privat are nevoie de oameni pregătiţi. Nu ne dorim să bruscăm nici sistemul bugetar, nu dorim să bruscăm nici mediul de afaceri, nici mediul privat – şi acest fenomen natural trebuie susţinut şi încurajat. Sunt convins că foarte multe persoane din mediul public se pot recalifica sau se pot reangaja imediat în mediul privat”, a menţionat Tanczos Barna.
Totodată, el a subliniat că instituţiile şi modul în care ele vor fi reorganizate, comasate, regândite, intră pe agenda departamentului condus de premierul Marcel Ciolacu şi Ilie Bolojan.
„Eu salut iniţiativa şi hotărârea dânşilor de a conduce personal acest departament de regândire a sistemului public, pentru că, de acolo, având experienţa domnului prim-ministru şi determinarea domnului Bolojan, cu siguranţă vor ieşi soluţii bune de reducere a aparatului de stat. Punctual, se vor analiza cazurile, urmând ca cele două-trei instituţii comasate să vină cu o nouă schemă. Cele două-trei instituţii care vor suferi modificări să vină cu noile scheme de personal. Nu vorbim de concedieri, vorbim de pregătirea acestor instituţii, de o nouă structură, lăsând timp suficient ca acest fenomen să se producă cât se poate de repede şi câte se poate de natural”, a adăugat ministrul Finanţelor.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, mai multe măsuri fiscale cuprinse în ”ordonanţa ‘trenuleţ”, printre care majorarea de la 8% la 10% a impozitului pe dividende şi reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro. A fost introdusă, de asemenea, o taxă de 1% pentru construcţii speciale (taxa pe stâlp) şi au fost decise îngheţări de salarii şi pensii în sectorul bugetar. Totodată, au fost eliminate facilităţile fiscale de care beneficiau persoanele angajate în sectoarele IT, construcţii şi agricultură.
Tánczos Barna este un politician român de etnie maghiară, membru al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR). Născut pe 25 mai 1976 în Miercurea Ciuc, a ocupat diverse funcții publice, inclusiv cea de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor între 2020 și 2023. În decembrie 2024, a fost numit ministru al Finanțelor în Guvernul Ciolacu II.
De-a lungul carierei sale, Tánczos Barna a fost implicat în diverse controverse. În 2011, pe când era președinte al Federației Române de Hochei pe Gheață, a fost fotografiat alături de echipa națională a României sărbătorind cu steagul secuiesc după un campionat mondial.
În 2022, a apărut o fotografie în care Tánczos Barna purta echipamentul naționalei de hochei a Ungariei, ceea ce a generat discuții în spațiul public.