Grevă japoneză de Ziua Culturii la Vâlcea din cauza salariilor înghețate

miercuri, 15 ianuarie 2025

Angajații Muzeului Județean 'Aurelian Sacerdoțeanu', membri ai Sindicatului Muzeal Vâlcea, au fost în grevă japoneză de Ziua Culturii Naționale, pentru a atrage atenția atât asupra subfinanțării din Cultură, cât și asupra inechităților salariale care există între instituțiilee culturale aflate sub autorități diferite.

Sindicaliștii au purtat banderole albe și au afișat pancarte pe care și-au scris revendicările, aceasta fiind prima acțiune de protest din ultimele trei decenii organizată de personalul din muzeele din Vâlcea, după ce abia în urmă cu o lună a fost constituit acest sindicat propriu pentru a apăra drepturile salariaților din instituție.

'Practic, este o primă formă de atragere a atenției pentru probleme vechi în domeniul culturii. S-a promis o rezolvare inclusiv anul trecut, când au fost proteste naționale de Noaptea Muzeelor, dar rezultatele se lasă încă așteptate. Revendicările noastre, atât ale Sindicatului Muzeal Vâlcea, cât și ale Federației naționale a sindicatelor din cultură și presă, CulturMedia, la care noi suntem afiliați, au legătură cu proaspăta așa-zisă ordonanță 'trenuleț' , care a dus la înghețarea salariilor, la blocarea angajărilor, iar în domeniul Cultură aceste două probleme sunt probleme principale, existând diferențe de salarizare fața de alte domenii și inclusiv diferențe de salarizare între muzee sau biblioteci care țin de Ministerul Învățământului, unde salariile sunt cu cel puțin 20% mai mari', a precizat, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului Muzeal Vâlcea, arheologul Carol Terteci.

Liderul sindicaliștilor din muzeele vâlcene a menționat, totodată, că probleme sunt și în ceea ce privește personalul specializat din instituțiile muzeale din județ, tot mai puțin și nevoit să desfășoare activități diverse.

'La Vâlcea este un caz fericit, pentru că atât conducerea instituției, cât și conducerea Consiliului Județean Vâlcea s-au preocupat să ne fie asigurate condiții cât mai bune de muncă și logistice, și în ceea ce privește salarizarea, dar pe țară situația este destul de tristă. În totalitate, Muzeul Județean Vâlcea are 54 de angajați, dar specialiștii sunt insuficienți. De exemplu, aici, la Muzeul de Istorie, avem doar trei muzeografi în activitate și doar trei arheologi. Am mai avea nevoie de încă pe atâția, fie că vorbim de arheologi, fie că vorbim de muzeografi. De exemplu, eu, care sunt arheolog, din cauza deficitului de personal, trebuie să desfășor activități care nu au legătură doar cu arheologia, ci și cu muzeografia, cu educația muzeală, cu partea administrativă, procesare video, grafică, IT și ce mai este nevoie', a mai spus Carol Terteci.

Prin protestul lor, sindicaliștii nu au afectat însă activitățile instituției muzeale județene pregătite pentru Ziua Culturii Naționale și chiar au primit cu multă căldură, miercuri după-amiază, zeci de copii care au ales să îl omagieze pe Mihai Eminescu la Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea. Manifestarea culturală a cuprins un recital de poezie, o scenetă de teatru inspirată din poezia lui Mihai Eminescu, momente de dans modern și un concert instrumental, care au fost prezentate de elevi de la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea și de la Colegiul Național 'Mircea cel Bătrân'. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe