Lacurile de acumulare din Vâlcea vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm! Ce spune ministrul Burduja

joi, 26 decembrie 2024
 
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor fi cedate străinilor. Practic străinii vor controla cele mai importante resurse naționale, adică producția de energie, conform unui proiect de lege propus de Ministerul Energiei, condus de liberalul Sebastian Burduja.Ministrul Energiei Sebastian Burduja propune în Guvern modul în care firmele străine pot să concesioneze lacurile de acumulare din România. Acest lucru este de o gravitate enormă și ar trebui să alerteze organele de cercetare pentru că nu poți să cedezi dreptul de producere de către corporații străine a energiei din România, acesta fiind un domeniu strategic.Acumularea prin pompare este esențială pentru echilibrarea cererii și ofertei de energie. Produce energie la prețuri mici, iar românii ar putea, dacă aceste lacuri de acumulare ar fi amenajate de companii românești, să plătească mai puțin la energie. Companiile străine vor construi centrale de acumulare prin pompaj pe aceste lacuri și vor stabili ele prețul, iar experiența ne învață că nu va fi un preț accesibil, scrie national.ro.Ministerul Energiei explică, în nota de fundamentare proiectului de ordonanță de urgență, că acumularea prin pompare constituie peste 90% din capacitatea totală de stocare a Uniunii Europene. În prezent, această metodă de acumulare are un rol esențial în menținerea echilibrului între cererea și oferta de energie, oferind o soluție eficientă pentru stocarea la scară mare. De asemenea, acumularea prin pompare asigură flexibilitate ridicată pe termen scurt și mediu, datorită eficienței sale bidirecționale și capacității semnificative.

România, deși dispune de condiții favorabile pentru a construi mai multe centrale de acumulare prin pompare, și-a propus, în Planul Național Integrat Energie-Schimbări Climatice revizuit, să dezvolte doar 800 MW în centrale hidroelectrice de acest tip până în 2030. În mod paradoxal, doar centrala de la Tarnița ar putea genera 1.000 MW. De asemenea, planul prevede instalarea a cel puțin 2.000 MW în sisteme de baterii până în 2035.

România a cedat, rând pe rând, resursele ei. Toate companiile din energie sunt vândute către corporațiile străine care stabilesc prețul pieței, iar românii doar achită nota de plată care este, de cele mai multe ori, extrem de mare. Reamintim in acest context proiectul BRUA care va extrage gazele românești din Marea Neagră și care va ajunge în Austria via Ungaria. România nu va beneficia de propriile gaze. Conductele vor tranzita localități românești care nu au acces la gaze naturale dar care nu se pot "înțepa" la ele.

Lacurile din Vâlcea sunt Gâlcescu, Zănoaga Mare, Iezerul Latoriței (glaciare) Vidra, Balindru, Petrimanu, Galbenu, Brădișor, Mălaia, Robești, Cornetu, Gura Lotrului, Turnu, Călimănești, Dăești, Râmnicu Vâlcea, Râureni, Govora, Băbeni, Ionești, Zăvideni, Drăgășani, Strejești, Câineni. Un număr de 23 de lacuri, un record la nivel național!

Ce spune Burduja?

„Cea mai mare nevoie a sistemului energetic național este stocarea energiei. Cu cât avem mai multă energie verde, deci producție intermitentă, cu atât avem nevoie de o capacitate de stocare mai mare. Stocarea se face în baterii sau în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj.

Adică, o mare baterie verde cu două lacuri cum ar fi trebui să fie la Tarnița-Lăpuștești, dacă am fi făcut lucrurile de acum 40 de ani.

Când ai nevoie de producție mai mare de energie lași apa să curgă din lacul superior, o turbinezi, produci energie. Când ai un exces de producție, consum mic, producție mare, activezi pompele din lacul inferior și îți umpli bateria verde la loc.

Nu avem o asemenea baterie, inclusiv din cauza acestei lacune legislative. Pentru o asemenea hidrocentrală ai nevoie să tragi apă dintr-o fâșie de 0,01% probabil din lacul inferior și s-o urci într-un lac superior”, a explicat Sebastian Burduja la FANATIK.RO.

Liberalul a precizat ca Hidroelectrica nu a făcut până acum un astfel de proiect și nici nu a părut extrem de dornică să-l facă. Din acest motiv a apărut proiectul de ordonanță de urgență. Pentru a crea cadrul competitiv necesar. Dar, a subliniat ministrul, asta nu înseamnă că la licitație nu s-ar putea prezenta o companie românească sau o companie de stat.

„Hidroelectrica nu a făcut astfel de proiecte până acum și din toate discuțiile pe care le-am avut, acum încep să se gândească la Tarnița-Lăpuștești. Dar ei zeci de ani nu au fost în stare să facă aceste proiecte.

Și atunci am spus: ‘Hai să creăm un cadru competitiv. Nu vrea Hidroelectrica? Hai să facem o concesiune care vizează doar această fâșie, din care se pompează o apă care până la urmă oricum revine în lacul inferior’.

Și asta să o scoatem la licitație să vedem cine vine. Poate să vină o companie românească, poate să vină o companie de stat. Nimeni nu a spus… am văzut inepțiile alea că vindem lacul exterior. Este o aberație cum n-am auzit. Și oricine citește proiectul de ordonanță de urgență vede că nu are nicio legătură cu ceea ce noi am prevăzut acolo.

De ce avem nevoie de toate aceste proiecte? Ca să avem facturi mai mici acasă. Și, sigur, pentru ca mediul economic românesc să fie competitiv. Pentru că nu poți să te bați cu companii din Franța, Spania, care au prețuri la energie de trei, cinci ori mai mici. N-ai cum”, a mai declarat Sebastian Burduja în emisiunea TATULICI la FANAT1K.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe