Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice(INCSI) – Râmnicu Vâlcea a scos la licitație în SICAP un contract de 42 de milioane lei pentru servicii de proiectare tehnică și execuția lucrărilor aferente proiectului intitulat: „Hub-ul Român de Hidrogen și Noi Tehnologii Energetice – Ro-HydroHub”. Proiectul se va derula pe doi ani, reprezintă un parteneriat între INCSI, Politehnica București și Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca ani și este finanțat prin programul european PCIDIF – Programul Creștere lnteligentă, Digitalizare și lnstrumente Financiare 2021- 2027 - anunță https://economedia.ro/
Contractul scos acum la licitație este prima fază dintr-un proiect mai mare, care va costa circa 130 de milioane de euro și care va conduce la dezvoltarea unor tehnologii care astăzi nu există în România.
Acum se vor construi patru corpuri de clădire și anexele, cu tot cu legăturile la rețeaua de apă, curent și gaze. Ulterior aici vor fi amplasate mai multe dispozitive de tehnologie de vârf din domeniul industriei hidrogenului.
Dincolo de partenerii universitari de proiect, de rezultatele lui vor beneficia mai multe firme și cercetători.
„În această proiecţie, vom avea 51 de milioane de euro pentru infrastructura de cercetare şi inovare, vom avea 81 de cercetători care vor fi susţinuţi prin această finanţare, 9 IMM-uri care, în urma selecţiei, vor beneficia de rezultatul cercetării, şi 12 brevete de invenţie care vor fi în proprietatea statului român în materie de noi tehnologii, în speţă hidrogen. 130.000.000 euro europeni”, spunea, acum trei săptămâni Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Digitalizării şi Inovării.
Folosirea tehnologiei hidrogenului face parte din tranziția europeană către soluții energetice inovatoare și mai puțin poluante. Printre altele, noile dezvoltări de gaozducte se vor face în așa fel încât ele să poată transport gaze în amestec cu hidrogen.