Primarul Mircia Gutău a prezentat râmnicenilor bilanțul administrației municipale pe 2024

sâmbătă, 21 decembrie 2024

În 2024, valoarea totală a proiectelor realizate cu fonduri nerambursabile în Râmnic în ultimii ani a trecut de 1 miliard de lei (respectiv 200 milioane de euro)! De altfel, am început anul semnând contractul de finanțare prin PNI „Anghel Saligny” pentru proiectul „Amenajare trecere la nivel linie CF cu dale elastice la strada Drumul Gării”, l-am continuat cu contractarea fondurilor necesare pentru proiectul „Lucrări de reabilitare și modernizare Școala Gimanzială nr. 4” (primul proiect aprobat pe Regio 2021 – 2027!) și l-am încheiat cu obținerea finanțării pentru prima etapă a proiectului „Arteră de legătură strada Matei Basarab - Lacul Nord – bulevardul Republicii - strada Nicolae Titulescu” (tot în cadrul PNI „Anghel Saligny”), prin care se va crea încă o legătură rutieră sud-nord.

Este anul în care am finalizat o serie de investiții, printre cele mai importante numărându-se:

- viitorul sediu al Biroului Vamal local, care va duce la scoaterea traficului greu din zona centrală;

- cele cinci blocuri de locuințe sociale în care 120 de familii cu probleme sociale și-au găsit o casă primitoare și modernă;

- sensul giratoriu de la intersecția dintre Calea lui Traian și strada Posada (proiect finanțat prin PNI „Anghel Saligny”)

- creșa medie de pe strada Morilor (proiect finanțat prin PNRR);

- modernizarea terenului de sport de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”;

- reabilitarea totală a unei clădiri școlare cu patru niveluri de la Colegiul Energetic;

- amenajarea platoului din fața Sălii Sporturilor „Traian”;

- pădurea-parc de pe Dealul Capela – zona de extravilan;

- înlocuirea celor 89 de stații de autobuz cu structuri moderne și sigure, echiparea mijloacelor de transport în comun şi dezvoltarea unui centru utilat cu un sistem de management al traficului general.

Totodată, în 2024 s-au înregistrat progrese substanțiale pentru proiecte demarate anterior și a căror finalitate este tot mai aproape: eficientizarea energetică a 11 blocuri de locuințe și a 10 imobile școlare, construirea creșei mari de la Goranu (aceste proiecte fiind finanțate prin PNRR), sensul giratoriu de la intersecția străzii Copăcelu cu drumul spre Ocnele Mari, amenajarea cu dale elastice a trecerii de cale ferată de pe Drumul Gării, podul peste Olănești care va lega strada Morilor de splaiul Independenței, extinderea rețelei de alimentare cu gaze pe 53 de străzi mărginașe însumând 35 de kilometri (ultimele patru proiecte finanțate prin PNI „Anghel Saligny”) sau construirea celor două blocuri cu apartamente pentru tineri de pe strada Morilor (investiție finanțată prin ANL).

Și tot în 2024 am dat startul unor investiții de anvergură printre care construirea unei parcări subterane în vecinătatea Spitalului Județean Vâlcea, amenajarea zonei de agrement „Insula Săcioara”, demararea amplasării celor 150 de insule ecologice pentru colectarea separată a deșeurilor, extinderea Parcului Nord prin preluarea bazei sportive Hidroelectrica ș.a.m.d., parte dintre acestea fiind proiecte aflate pe lista cu care m-am prezentat în fața râmnicenilor în campania electorală pentru alegerile locale.

De asemenea, în cadrul proiectului „Extinderea transportului  de călători către zonele turistice din județul Vâlcea” (finanțat prin PNRR) am semnat o primă achiziție a 26 de autobuze electrice și a 35 de stații de încărcare pentru traseele ce vor lega Râmnicul de stațiunile Călimănești, Băile Olănești, Băile Govora și Ocnele Mari.

Anul 2024 mai este anul în care Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și-a deschis o filială în municipiu, pe bulevardul Nicolae Bălcescu, punând bazele viitorului centrul universitar Râmnicu Vâlcea.

Dar 2024 a fost și un an plin de manifestări de toate genurile: pe lângă cele de tradiție: Ziua Râmnicului – 20 mai, Ziua Imnului Național – 29 iulie, Ziua Copilului, Zilele Recoltei, We Love Music Festival, Deep Forest Fest sau serbările de sfârșit de an, râmnicenii au participat în număr mare și la Red Bull Romaniacs, la Best Rally Challenge sau la Maratonul Olteniei, dovedind un deosebit interes.

Și, ca să nu-mi „dezamăgesc” criticii constanți, am avut grijă ca, printre atâtea investiții de mare anvergură și realizări incontestabile, să plantez și în 2024 atât panseluțe, cât și multe alte soiuri de flori și de arbori, pentru a duce mai departe renumele Râmnicului de „oraș-grădină” frumos, curat și bine gospodărit.

La finalul acestui bilanț - pe care l-am dorit cât mai succint cu putință – pot spune că anul 2025 vine cu mari speranțe pentru orașul nostru. Le mulțumesc tuturor râmnicenilor pentru susținerea arătată și îi invit să trecem împreună, cu încredere, într-o nouă etapă de dezvoltare a Râmnicului nostru drag!

 

Mircia Gutău,

Primarul Municipiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe