Ani de-a rândul, județul a fost marcat de scandaluri de corupție care au implicat funcționari publici, primari, dar și oameni de afaceri. Investigațiile DNA și alte anchete au scos la iveală o rețea complexă de interese și influențe care au perpetuat această situație. Aceste cazuri au dus la o creștere a neîncrederii în rândul populației, că lucrurile se mai pot schimba.
Exemple concrete de corupție în Vâlcea
- Cazul CET Govora: Acest scandal a implicat contracte ilegale și pierderi uriașe pentru compania publică, rezultând în condamnări ale unor funcționari de rang înalt, inclusiv fostul președinte al Consiliului Județean Vâlcea.
- Achiziții publice trucate: În comuna Drăgășani, un contract pentru reabilitarea unei școli a fost atribuit unei firme fără experiență, deținută de un apropiat al primarului. Lucrările au fost de proastă calitate, iar costurile au depășit de trei ori bugetul inițial. De asemenea,, licitațiile pentru modernizarea drumurilor au fost manipulate pentru a favoriza o firmă locală care a oferit comisioane semnificative.
- Medici de la Spitalul Municipal din Drăgăşani suspecţi de infracţiuni de corupţie au fost trimişi în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.
-
Scandal de corupție la Medicină Legală Vâlcea pentru un post de asistent de laborator. Nu mai puțin de 10 percheziții au fost puse în executare la Spitalul Județean din Râmnicu Vâlcea, dar și la domiciliile a doi dintre suspecți: Daniel Roncea, medical sef de la Serviciul Judetean de Medicina Legala Valcea si Constanta Mateescu, beneficiara concursului de angajare.
- Gestionarea fondurilor europene: În cazul unui proiect finanțat pentru modernizarea unui spital, s-a descoperit că echipamentele medicale achiziționate erau la prețuri mult mai mari decât cele de pe piață. De asemenea, o parte din fonduri au fost direcționate către firme fictive. Alt exemplu include construcția unei grădinițe din fonduri europene în orașul Băbeni, unde lucrările au fost întârziate ani de zile din cauza deturnării fondurilor către alte proiecte neautorizate.
- Mihai Dandea, polițist în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vâlcea, a fost acuzat de luare de mită în formă continuată. Anchetatorii au descoperit că, în perioada 2020 -2022, acesta a solicitat și a primit diferite sume de bani în nu mai puțin de 10 ocazii, suma totală ridicându-se la 15.900 de euro. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a corupţiei, l-au reținut în luna martie 2022, iar ulterior l-au trimis în judecată sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată.
- Unul dintre cele mai importante cazuri de retrocedări frauduloase s-a încheiat recent cu o condamnare definitivă a celor acuzaţi că au falsificat acte pentru a retroceda ilegal trei munţi din Vâlcea, Puru, Galbenu şi Petrimanu, fiind o victorie importantă în cazuri de acest fel.
- Comuna Dragoesti din judetul Valcea s-a aflat intr-un amplu scandal de coruptie, in care sunt suspecte zeci de persoane si firme din doua judete ale tarii. Din informatiile oferite de catre reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea a fost declansata o ampla operatiune de perchezitii pe raza judetelor Valcea si Olt.
- Abuzuri în administrația publică locală: Un exemplu notabil este cel al unui funcționar de rang înalt, care a facilitat obținerea ilegală a autorizației de construcție pentru un complex imobiliar, în schimbul unor beneficii financiare. Într-un alt caz, mai mulți angajați dintr-o primărie mică, precum cea din Berbești, au fost implicați în angajări fictive pentru a încasa salarii în numele unor persoane inexistente.
- Un dosar de coruptie in care vizat era un deputat PNL a fost inchis rapid de DNA, la nici doua luni de la preluarea guvernarii de catre Guvernul Orban si la o luna de la castigarea alegerilor prezidentiale de catre Klaus Iohannis. S-a intamplat in cazul deputatului PNL de Valcea Cristian Buican. Clasarea a fost dispusa de fostul adjunct al DNA Marius Iacob, insa in gestionarea dosarului s-a implicat direct chiar seful DNA Calin Nistor, practic un valcean, caci ani de zile Nistor a fost procuror in judetul Valcea, adica fix judetul deputatului PNL Cristian Buican
- Procurorii DNA şi poliţiştii serviciul anticorupţie din Ministerul de Interne au realizat mai multe descinderi, la adrese din judeţul Vâlcea, într-un dosar care vizează fapte de corupţie şi fraudare de fonduri europene. Acţiunile care fac obiectul cauzei s-ar fi produs anul trecut şi în cursul acestui an şi au legătură cu Programului Naţional Apicol.
- Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au efectuat 14 percheziţii, în cadrul unui dosar de corupţie legat de obţinerea de certificate de încadrare în grad de handicap. Percheziţiile au loc la instituţii publice, la sediul unui ONG şi la locuinţele unor persoane.
- Acuzaţii grave aduse soţiei primarului din comuna Lungeşti, judeţul Vâlcea. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani au descoperit că Loredana Maria Costea a comis infracţiunea de abuz în serviciu asimilată faptelor de corupţie în perioada cât era director la Şcoala Generală Lungeşti.
- Procurorii din Sibiu, Vâlcea și Mureș au efectuat percheziții la Registrul Auto Român și la 47 de persoane într-un dosar de corupție privind falsificarea datelor pentru înmatricularea unor mașini second-hand, se arată într-un comunicat al Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne. La acțiune participă și Brigada Operaţiuni Speciale Alba Iulia.
- Pecheziții într-un caz de corupție la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor afaceriști. Este vizat administratorul SC Sacomet SA Horezu, societate ce deține în administrare groapa de gunoi de la Măldărești. Pentru verificare modului în care a obținut autorizațiile, au loc verificări și la sediile Gărzii de Mediu și Apele Române. Polițiștii DGA au descins în 16 locații din București și județul Vâlcea.
- Un comisar de poliție din Vâlcea a fost prins în timp ce primea mită de la patronul unui restaurant. Agentul ar fi primit 2.000 de euro chiar de la patron, pentru a proteja afacerea. A fost ridicat, însă, de o echipă a Direcției Generale Anticorupție și dus la audieri.
- Aflat în pușcărie pentru fapte de corupție, fostul primar al comunei Prundeni, Ion Horia Horăscu. Ex-edilul din Prundeni este acuzat cam de mai multe infracțiuni: abuz în serviciu și luare de mită, fapte săvârșite în concurs real.
-
"Mita la Primărie II" |
Emilian Frâncu (primar PNL al Râmnicu-Vâlcea) |
2012 |
Acuzat de primirea mitei în schimbul acordării unui contract pentru construirea unui pasaj suprateran.[29] |
- Ample percheziții desfășurate de ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciile Județene Anticorupție Vâlcea, Argeș, Gorj și Dolj, sub coordonarea procurorului de caz din IPJ Vâlcea. Un polițist din cadrul IPJ Vâlcea este acuzat de efectuarea de operațiuni comerciale ilegale cu lemn, furt calificat de produse petroliere, delapidare și fals informatic. Polițistul, agent la secția Zătreni, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile și i s-a interzis exercitarea funcției.
- Magistratii Judecatoriei Valcea au emis un mandat de arestare pe numele primarului comunei valcene Lalosu, Ion Toma, acuzat pentru fapte de coruptie. Edilul este cercetat penal pentru distrugere de inscrisuri, luare de mita si trafic de influenta.