Neurofeedback și dezvoltarea cognitivă la copii

sâmbătă, 9 noiembrie 2024
În era modernă, tehnologia și știința continuă să revoluționeze modalitățile prin care înțelegem și tratăm diverse afecțiuni neuropsihologice. Neurofeedbackul, o metodă inovatoare și non-invazivă, oferă noi perspective în domeniul tratamentelor pentru copii și adulți deopotrivă.
Această tehnică este tot mai utilizată pentru a sprijini dezvoltarea cognitivă a celor mici, adresând diverse tulburări. Printre acestea se numără ADHD, anxietatea și dificultățile de concentrare.

Trebuie luat în considerare atât ce este neurofeedbackul, ci și cum influențează în mod pozitiv creierul copiilor în plin proces de dezvoltare.

Ce presupune ideea de neurofeedback

Probabil că ai auzit până acum de conceptul de neurofeedback, însă nu știi exact cu ce să-l asociezi. Este vorba de o terapie inovativă al cărei rol este acela de a ameliora stările de depresie, insomnie, anxietate, stres, tulburări din spectrul autist, dependențele de alcool, droguri și jocuri de noroc. Tot prin neurofeedback poți îmbunătăți lipsa de concentrare sau stările de vertij.

Din perspectiva aplicațiilor practice, neurofeedback-ul poate fi utilizat în aplicații pentru atenuarea sau chiar eliminarea unor simptome asociate acestei disfuncții și aplicații ce au drept obiectiv augmentarea performanțelor neuro-psiho-cognitive .

  • Aplicațiile pentru atenuarea sau eliminarea simptomatologiei

Acestea au drept obiectiv identificarea, vizualizarea și asimilarea informațiilor traumatice procesate necorespunzător care se ascund în subconștient și lovesc la stâlpii de rezistență ai echilibrului psihic și fizic prin dezvoltarea de strategii de autosabotaj. Antrenamentele neuronale inovative Veruvis, dezvoltate prin upgradarea tehnicii neurofeedback permit o integrare și asimilare a acestor informații cu rezultate uimitoare.

Terapia aceasta nu este rezervata exclusiv adulților, iar astfel, poți folosi neurofeedback la copii. Scopul final pentru care această terapie este utilizată, constă în apariția unor beneficii importante în dezvoltarea și bunăstarea generației tinere.

  • Aplicațiile pentru augmentarea performanțelor neuro-psiho-cognitive

Această utilizare a neurofeedback-ului este considerată, în primă fază, drept un program de antrenament al creierului. Concret, această formulă de antrenament neuronal Veruvis îți permite să îmbunătățești relaxarea, atenția, concentrarea, conștientizarea de sine și accesarea de resurse interioare extrem de puternice care catalizează procesul de evoluție holistică.

Alte moduri de antrenament al creierului presupun să folosești neurofeedback-ul drept adjuvant în practica meditației, mindfulness-ului, a eliminării traumelor transgenetaționale sau pentru accesarea stărilor de conștiință augmentată.

Dacă ai în vedere acest tip de aplicații, acestea folosesc neurofeedback-ul atât pentru optimizarea personală, cât și pentru îmbunătățirea capacităților neuro-psiho-cognitive ale subiectului.

Cum are loc dezvoltarea neurocognitivă la copii

Dacă te-ai întrebat vreodată cum se dezvoltă un copil din punct de vedere neurocognitiv, află că acesta trece, de fapt, printr-un proces complex. Dezvoltarea de acest tip implică maturizarea și îmbunătățirea funcțiilor cerebrale ale copilului.

Creierul copilului crește în volum, se formează noi conexiuni neuronale în timp ce conexiunile existente se consolidează. Aceste transformări sunt însoțite de o îmbunătățire a abilităților cognitive, emoționale și comportamentale.

Astfel, în primii ani de viață, creierul copilului își formează și își modifică intens sinapsele în funcție de experiențele sale timpurii, interacțiunea cu părinții și mediul înconjurător. Mai târziu, adică în copilărie și adolescență, copilului i se dezvoltă treptat funcțiile executive, adică planificarea, memoria de lucru, controlul atenției și capacitatea de a rezolva probleme.

Cum influențează neurofeedback-ul anumite tulburări ale copiilor

Există copii care se confruntă cu tulburări de atenție, ADHD, anxietate și diferite probleme legate de învățare. Aceștia vor avea probleme și cu anumite funcții executive, cum ar fi controlul atenției, spre exemplu.

Dacă vei înscrie un copil cu aceste tulburări la sesiuni de neurofeedback, vei constata că această tehnică este deosebit de eficientă. Mai exact, le permite copiilor să își regleze activitatea cerebrală fără a avea nevoie de tratament medicamentos.

Această metodă este și non-invazivă, iar din acest motiv, numeroși părinți preferă neurofeedback-ul în fața altor soluții tradiționale. Diferite studii au abordat efectele aplicării neurofeedback-ului la copii.

Trebuie să știi că aceste abordări au demonstrat că această terapie va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea capacității de concentrare și la reducerea impulsivității. Acești doi factori sunt esențiali pentru succesul școlar și pentru o bună dezvoltare emoțională. Mai mult, pe termen lung, antrenamentul de neurofeedback permite crearea unor modele de funcționare cerebrală mai echilibrate.

Punctul de plecare pentru neurofeedback

Dacă ești curios asupra primului pas în procesul de neurofeedback, află că acesta este cartografierea creierului. Aceasta îți oferă o mai bună înțelegere a modului în care părțile diferite ale creierului interacționează și colaborează în procesele cognitive ale gândirii, memoriei, limbajului și percepției.

O hartă a creierului este excelentă pentru cercetarea din domeniul neuroștiinței, contribuind cu informații fundamentale asupra performanței optime a creierului copilului. Studierea acesteia îți arată cu exactitate dacă anumite zone ale creierului vor funcționa în mod optim sau dacă există dezechilibre care trebuie corectate.

Neurofeedback-ul: un ajutor de încredere în dezvoltarea cognitivă a copilului

Neurofeedbackul reprezintă o soluție promițătoare pentru copiii care se confruntă cu diverse provocări cognitive și emoționale. Cu ajutorul acestei tehnici, părinții pot alege o abordare non-invazivă și eficientă pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copiilor lor.

Cartografierea creierului, ca punct de plecare în neurofeedback, oferă o privire clară asupra funcționării optime a acestuia. Astfel, aceasta contribuie la îmbunătățirea concentrării și a funcțiilor executive pe termen lung.

Pe măsură ce tehnologia avansează, neurofeedbackul ar putea deveni un instrument tot mai valoros în dezvoltarea cognitivă a generațiilor viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe