Bușteni uriași sunt transformați zilele acestea în adevărate opere de artă. Se întâmplă la marginea unei păduri din Vâlcea, unde și-au dat întâlnire sculptori care mânuiesc drujba cu multă dibăcie.
Buștenii care au trecut prin mâinile sculptorilor veniți din diferite colțuri ale țării au prins parcă viață. Artiștii, care lucrează cu drujba, au transformat bucățile uriașe de lemn în animale sălbatice ori personaje din basme.
Ilie Costea – sculptor cu drujba: „Trebuie să iasă Făt-Frumos și sperăm să fie pe placul Ilenei Cosânzeana, care e la colegul, vecina. Îl facem într-o poziție mai dinamică.”
Adrian Voican – sculptor cu drujba: „Voi face un urs care va fi amplasat în fața mănăstirii Alina Maria la Vârful Roman, un urs în mărime naturală. Un urs și un lup vor fi amplasate în fața mănăstirii.”
Artiștii spun că o clipă de neatenție poate compromite lucrarea.
George Bostănică – sculptor cu drujba: „Începând de la momentul de neatenție, că poate ești pătruns, în febra creației, ai pișcat un pic și trebuie s-o iei pe alt drum ca să ajungi la rezultat.”
Pentru anumite detalii, drujba este lăsată deoparte și înlocuită cu bătrâna daltă.
Andrei Pop – sculptor în lemn: „Noi folosim dalta ca să rămână urmele de daltă, asta ne reprezintă ca tradiție.”
Augustin Moldovan – sculptor cu drujba: „O căprioară pentru copii, se urcă pe ea, se mai joacă, o facem să fie cât mai sigură pentru copii că siguranța în special la copii e pe primul loc.”
Cei care au avut ocazia să îi vadă pe concurenți la treabă au fost încântați.
Turist: „Foarte talentați, nu mă gândeam că din buștenii ăia mari poate să ajungă asemenea opere, de exemplu căprioara, nici nu mă gândeam cum pot să le facă.”
Turist: „E tot o artă, tot o creație și se simte că toată lumea e pasionată și e un grup și te atrage, te captivează.”
Festivalul Național al Sculptorilor cu Drujba a ajuns la a opta ediție. Cele mai reușite creații vor fi premiate la sfârșitul săptămânii, apoi vor fi expuse.
Sursa: Pro TV
Web Design by DowMedia