Controversata firmă ELSACO a liberalului Valeriu Iftime are toate sansele sa castige contractul de 110 milioane euro pentru constructia unui nou CET la Valcea! Punem pariu?!

marți, 15 octombrie 2024

Companiile Baran (Israel), Telemenia și Energobit au depus împreună o ofertă de participare la licitația deschisă pentru proiectarea și execuția centralei termo-electrice în sistem de cogenerare din cadrul CET Govora, Lotul 1. Contractul are o valoare estimată la 534 milioane lei (aproximativ 110 milioane de euro), fără TVA, conform Transilvania Business. Durata de implementare a acestui proiect a fost stabilită la 25 de luni de la semnarea Ordinului de începere, la care se mai adaugă perioada de garanție de 24 de luni.

Procedura nu a fost finalizata inca!

Noua centrală de producere a energiei termice si electrice (Lot 1) va avea o capacitate totală instalată de circa 145 MWt. Aici se va utiliza o instalație de cogenerare de înaltă eficiență, dotată cu motoare care vor folosi un combustibil pe bază de gaze naturale și o instalație cu cazane de apa caldă, cu același tip de combustibili, la care se adaugă instalațiile auxiliare.

Potrivit Caietului de sarcini, aceasta nouă configurație a sursei SACET Râmnicu Vâlcea va beneficia de racordare la instalația de gaz printr-o cale nouă de acces la stația SRM Transgaz existentă. La fel se va întâmpla și în cazul rețelelor de apă existente, la SEN, în stația de 110 kV Govora care există în momentul actual.

Proiectul prevede și construcția unei centrale termo-electrice care va utiliza biomasa. Capacitatea termică nominală  a acesteia va fi de minimum 5 MWt si 1,8 Mwe, evaluată la 10,11 milioane de lei (Lot 2). Licitatia pentru acest lot a fost anulata, deoarece nu a fost depusa nicio oferta.

 Participanții la licitația pentru Lotul 1 sunt:

Asocierea Baran Israel Ltd (lider) – Telemenia Ltd (Israel), cu subcontractanți/ terți companiile Energobit Control Systems Cluj-Napoca, Baran Group Limited, East European Business Center (EEBC, București), Baran România, AUA Energy Ltd (Israel), Tibpet (Târgu Mureș), ELM Electromontaj Cluj și Termoenergetika Inzenjering Proizvodnja Odrzavanje Doo (Serbia).

Asocierea Elsaco Electronic Botoșani (lider) – Elsaco Engineering – Energomontaj, cu subcontractanții BAT Mediaș, Aquaterm Green Energy Botoșani, Electroechipament Industrial Reșița, MARSAT Roman și Greenviro Cluj-Napoca.

Daca ar fi sa dam un pronostic, am spune ca licitatia va fi castigata de firma liberalului Valeriu Iftime, ELSACO. Punem pariu?!

ELSACO ELECTRONIC SRL a fost înființată în 20 Decembrie 1994, cu sediul pe Strada Pacea, Nr. 41A, Botoșani, Județul Botoșani. Obiectul de activitate al firmei îl reprezintă  lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluideValeriu IFTIME, patronul Clubului de fotbal F.C. Botoșani deține 40 la sută din părțile sociale ale firmei, 20 la sută revenind lui Ovidiu JITARU, Petru PARFENOV și Doru POPA, respectiv. Din 1995, firma îi are în calitate de administratori pe Valeriu IFTIME și Ovidiu JITARU. Cifra de afaceri a firmei a fost de 344.403.264 de lei pentru 2022, profitul a fost de 21.982.655 de lei - relateaza newsmoldova.ro

Valeriu IFTIME este și a fost administrator și asociat  în peste 20 de firme.

Dosarul penal în care a fost judecată ELSACO ELECTRONIC SRL nu a afectat imaginea firmei. Elsaco a încheiat contracte de atribuire prin licitație în valoare de 270 milioane de lei în acest an - News Moldova

În 2023, ELSACO ELECTRONIC SRL a încheiat contracte atribuite în urma unor licitații în valoare de peste 270.000.000 de lei

Câteva contracte ies în evidență. Astfel, Pe 07.07.2023, Elsaco Electronic SRL câștigă licitația de atribuire pentru reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti (patru obiective însumând o lungime de traseu de 19,861 km), pentru suma de 52.339.511 de lei.

Cu Primăria Timișoara, pe 22.06.2023 este semnat un contract pentru lucrări (proiectare şi execuţie) de reabilitare a reţelei de termoficare pentru o lungime de 20,095 km, în valoare de 67.673.295 de lei. Pe 28.06.2023, este semnat cu Primăria Timișoara un contract de lucrări (proiectare şi execuţie) de reabilitare a reţelei de termoficare pentru același tronson. Valoarea contractului este de 3.971.776 de lei - conform newsmoldova.ro

Un contract pentru îmbunătățirea infrastructurii de irigații este încheiat cu Agenția Naționlă de Îmbunătățiri Funciare, în valoare de 48.289.863 de lei este semnat pe 26.06.2023. Un al doilea contract pentru lucrări de îmbunătățire a infrastructurii de irigații, în valoare de  48.289.863 de lei este în faza de atribuire.

Două contracte au fost semnate cu Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea, ambele în valoare de 14.376.312 de lei, pe 30.06.2023 și 23.07.2023.

Cele două contracte sunt pentru reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Dosarul penal în care a fost judecată ELSACO ELECTRONIC SRL nu a afectat imaginea firmei. Elsaco a încheiat contracte de atribuire prin licitație în valoare de 270 milioane de lei în acest an - News Moldova

Pe 11 ianuarie 2018, SC ELSACO ELECTRONIC SRL a fost trimisă în judecată, ca persoană juridică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul

În rechizitoriul întocmit, procurorii constatau următoarea stare de fapt:
La data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din mun. Botoșani) și o asociere de firme al cărei lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanță a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare). Contractul a fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice și la un preț supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat și directorul general al SC Modern Calor SA Botoșani - anunță newsmoldova.ro
Întrucât asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitățile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanță respective la un preț mai mic față de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final SC Modern Calor SA. Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanță (subcontractantul) era aceeași care furnizase modulele de cogenerare și care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activități de service pe teritoriul României.
În același context, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale aferente serviciilor de mentenanță prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpații S.F.,  D.I. și A.D.P., deși serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanță evidentă între perioada prestării serviciilor facturate și data intrării în vigoare a contractului).Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în sumă de 3.295.259 lei.

SC Elsaco Electronic SRL a fost achitată în acest dosar.

Elsaco a fost amendată în 2017 de Consiliul CONCURENȚEI pentru participare la înțelegere anticoncurențială

Consiliul Concurenţei a impus amenzi în valoare de aproape 800.000 de euro mai multor companii pentru practici anticoncurenţiale în piaţa exploatării repartitoarelor de costuri pentru încălzire. Printre companiile sancţionate se numără Elsaco Brunata şi Techem Energy Services S.R.L., implicate în instalarea şi citirea repartitoarelor de costuri pentru încălzire în Suceava. Aceste firme au fost implicate în înţelegeri cu alte entităţi pentru a-şi împărţi piaţa, inclusiv localităţile în care furnizau servicii de exploatare a repartitoarelor, stabilind tarifele pentru aceste servicii. Înţelegerile dintre Elsaco şi Terchem au avut ca scop eliminarea competiţiei pe criteriul preţului şi au condus la creşterea tarifelor percepute clienţilor finali.

Elsaco Brunata a recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi a beneficiat de o reducere a amenzii de 15%.

La puțin timp(pe 2 martie 2018), după scandalul în care a fost implicată, ELSACO BRUNATA este redenumită ca SMART ECO PLUS SRL. 

În acest an, SMART ECO PLUS a semnat trei contracte prin atribuire pentru furnizare de contoare de apă în valoare de aproape 9.000.000 de lei fiecare cu NOVA APA SERV și APA TÂRNAVEI SA.

Dosarul penal în care a fost judecată ELSACO ELECTRONIC SRL nu a afectat imaginea firmei. Elsaco a încheiat contracte de atribuire prin licitație în valoare de 270 milioane de lei în acest an - News Moldova

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe