Spațiu de creație acasă: cum să-ți amenajezi propriul atelier

joi, 12 septembrie 2024

 

Poţi să ai propriul atelier acasă, unde să te bucuri de activităţile preferate, de meseria ta sau chiar de un hobby pe care abia începi să îl dezvolţi. Nu contează cât de spaţioasă este casa ta sau unde locuieşti, un astfel de spaţiu se poate amenaja în aproape orice tip de locuinţă. Totuşi, contează să gândeşti atent organizarea acestuia, astfel încât să se muleze pe nevoile tale.

Ca să îţi fie mai uşor să dai viaţa unui spaţiu de creaţie la tine acasă, am pregătit pentru tine câteva idei care să îţi vină în ajutor:

Pentru ce fel de activităţi se pretează un atelier acasă

Poţi să îţi creezi propriul atelier acasă pentru o mulţime de activităţi, de la creaţii handmade şi până la lectură sau scris. Dacă nu ai idee ce tipuri de activităţi poţi desfăşura într-un atelier amenajat acasă, descoperă mai jos:

  • Croitorie. Croitoria este o activitate ce se poate realiza de acasă, însă vei avea nevoie de un spaţiu dedicat. Atelierul de croitorie de acasă trebuie să îţi ofere suficient spaţiu pentru echipamente precum maşina de cusut, dar şi pentru realizarea de tipare sau aşezarea pieselor vestimentare pe manechin.
  • Scris şi lectura. Dacă iubeşti lectură, poţi să ai acasă propriul atelier de citit. Ai nevoie de un fotoliu sau o canapea confortabilă, de o sursă bună de lumină, precum o aplica LED, un proiector LED sau chiar un lampadar şi de cărţile preferate la îndemână. Acelaşi lucru este valabil şi pentru scris. În cazul în care îţi place să scrii, de la articole şi până la poezii sau romane, propriul atelier de acasă va însemna un spaţiu liniştit de creaţie.
  • Obiecte handmade. Atelierul de acasă se poate transforma uşor într-un spaţiu unde creezi obiecte handmade, de la broşe şi până la pălării sau genţi. Atelierul de creaţii handmade va fi asemănător cu cel de croitorie. Mai exact, vei avea nevoie de un spaţiu suficient de mare pentru toate ustensilele necesare proiectelor tale.
  • Creare de conţinut. Un atelier acasă este util şi pentru cei ce creează conţinut pe social media. Un astfel de loc trebuie să îţi ofere suficient spaţiu pentru a filma confortabil şi lumină bună, pe care o poţi obţine cu un proiector LED sau o plafoniera LED. Pe lângă proiector LED sau alte corpuri de iluminat, vei avea nevoie şi de un fotoliu, canapea său scaun, unde să te aşezi comod ca să îţi editezi postările.
  • Sport. Un atelier acasă se poate preta şi pentru sport, de la antrenamente funcţionale şi până la Pilates sau Yoga. Fie că faci sport strict din pasiune, fie că filmezi antrenamentele pentru a crea programe online, un astfel de atelier te va ajuta să faci mişcare într-un spaţiu plăcut.
  • Muzica. Pasionaţii de muzică pot avea un colţişor dedicat acasă, un atelier propriu, însă acesta va fi diferit de un studio. Dacă eşti la început de drum în muzică, îţi poţi organiza un atelier micuţ acasă, dar va trebui să ţii cont de orele de linişte din spaţiul în care locuieşti.

Cum începi

Primul pas pentru a-ţi crea atelierul acasă este să decizi pentru ce fel de activitate îl vei folosi. Bineînţeles, unele ateliere se pot amenaja astfel încât să le foloseşti pentru mai multe tipuri de activităţi. Spre exemplu, poţi să ai un atelier unde pictezi, scrii şi citeşti.

După ce ai decis cum vei folosi atelierul, va fi mai uşor să ştii exact de ce tip de spaţiu ai nevoie şi cum să îl amenajezi cât mai bine.

Găsirea spaţiului potrivit

În funcţie de activităţile pe care urmează să le desfăşori, atelierul îşi poate găsi locul într-o cameră goală din casă sau într-una dintre camerele deja amenajate. Desigur, cea mai bună variantă este să găseşti o cameră goală pentru atelierul tău, deoarece vei avea intimitate şi un spaţiu generos pentru hobbyurile tale. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna posibil. Astfel, poţi să ai în considerare amenajarea unui mic spaţiu de creaţie într-o cameră precum dormitorul, livingul sau balconul.

Utilarea

Odată ce ai decis unde anume vei amenaja atelierul, este timpul să alcătuieşti o listă cu toate cele necesare. De la corpuri de mobilier şi până la corpuri de iluminat, precum poiectoarele LED sau lampadarele, nu uita să pui pe lista toate obiectele de care ai nevoie. Utilarea şi decorarea atelierului trebuie să se facă în funcţie de activităţile pe care urmează să le desfăşori. Un atelier de croitorie va arăta diferit de un atelier dedicat sportului sau scrisului, de aceea e important să ţii cont de destinaţia spaţiului atunci când îl utilezi şi mobilezi.

Când ai decis că vrei să ai propriul atelier acasă, nu te grăbi să treci la acţiune. Mai întâi, gândeşte-te cum îl vei folosi, unde îl vei amenaja, dar şi de ce anume ai nevoie, de la mobilier la accesorii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe