Sărbătoare la Horezu! 537 de ani de atestare documentară

vineri, 6 septembrie 2024

Consiliul Local Horezu, Primăria Orașului Horezu, Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu” Horezu organizează, în perioada 5-7 septembrie 2024, o nouă ediție a Zilelor Orașului Horezu. Evenimentul este unul de tradiție în „Cetatea Olarilor”, ajungând, anul acesta, la ediția cu numărul 20. Horezenii marchează, în 2024, 537 de ani de atestare documentară a orașului lor - anunță gazetavalceana.ro

În programul cultural-artistic pe care autoritățile locale l-au pregătit pentru a marca acest moment de sărbătoare pentru horezeni se regăsesc: un spectacol oferit de orchestra profesionistă Rapsodia Vâlceană; Premierea cuplurilor longevive din oraș și a elevilor; Parada portului popular horezean; Recital oferit de Fanfara Militară.

Localitățile componente ale orașului sunt: Horezu – centru, Ifrimești, Râmești, Romanii de Jos, Romanii de Sus, Tănăsești și Urșani.

Numele Horezu a fost atestat într-un document ce datează din 4 septembrie 1487. În ordine cronologică, au fost datate și următoarele toponime, care au legătură cu orașul Horezu: Râmești (5 septembrie 1487), fostul sat Bârzoteni (12 iunie 1504), Urșani (1575-1576), Romani (în octombrie 1713).

Cel mai cunoscut obiectiv cultural-religios și turistic aflat la Horezu este complexul monastic Hurez, acesta fiind ctitoria cea mai de seamă a domnitorului Constantin Brâncoveanu (datează din perioada 1690-1697).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe