Lucian Radu, inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu, se află în mijlocul unei anchete desfășurate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Alba-Iulia, fiind acuzat de mai multe infracțiuni legate de abuz de putere și trafic de influență.
În esență, Radu este suspectat că ar fi utilizat informații confidențiale pentru a avertiza diverse firme și instituții publice din Sibiu despre controalele iminente ale ITM, acțiuni ce aveau scopul de a le permite acestora să evite sancțiuni.
Potrivit comunicatului transmis de DNA, Radu a fost pus sub control judiciar și este cercetat pentru nu mai puțin de șapte infracțiuni legate de folosirea necorespunzătoare a informațiilor ce nu erau destinate publicului, trafic de influență, precum și instigare la abuz în serviciu.
În plus, soția lui Radu, care administrează o firmă de consultanță în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), este, de asemenea, implicată în anchetă, fiind acuzată de complicitate la utilizarea acestor informații confidențiale. O altă persoană, fără o calitate oficială, este cercetată pentru instigare la utilizarea ilegală a informațiilor.
Ancheta a dezvăluit că, în perioada aprilie-iulie 2024, Lucian Radu ar fi comunicat directorilor unor societăți comerciale și șefilor unor instituții publice din județul Sibiu date despre controalele planificate de inspectorii ITM, permițând astfel acestor entități să se pregătească și să evite sancțiunile contravenționale.
În multe cazuri, avertismentele erau transmise prin intermediul soției sale, care, prin firma sa, avea contracte de prestări servicii de consultanță în domeniul SSM cu societățile respective. Astfel, nu doar că aceste firme au fost scutite de amenzi, dar și relațiile comerciale ale firmei soției sale au fost întărite - anunță puterea.ro
”În perioada aprilie-iulie 2024, inculpatul Radu Lucian în calitatea menţionată anterior, ar fi dezvăluit directorilor unor societăţi comerciale şi şefilor unor instituţii publice de pe raza judeţului Sibiu despre verificările pe care urmau să le desfăşoare inspectorii din subordine, cu scopul de a-i preveni, de a evita aplicarea unor sancţiuni contravenţionale şi de a dispune măsuri împotriva acestora.În unele dintre situaţii, inculpatul Radu Lucian i-ar fi anunţat pe reprezentanţii societăţilor comerciale prin intermediul soţiei sale care, prin firma pe care o deţinea, avea încheiate cu aceştia contracte de prestări servicii de consultanţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, urmărind pe de o parte evitarea aplicării unor sancţiuni contravenţionale societăţilor dar şi consolidarea relaţiilor comerciale dintre aceste societăţi şi firma administrată de soţia sa”, au transmis procurorii DNA.
Unul dintre incidentele investigate de DNA a avut loc în mai 2024, când inspectorii ITM Sibiu au efectuat un control la un service auto. În acest context, Radu ar fi intervenit pentru ca societatea respectivă să primească o amendă redusă la jumătate, deși sancțiunea inițială ar fi trebuit să fie de 40.000 de lei.
O altă situație similară a fost înregistrată în iunie 2024, când Radu ar fi impus unui inspector ITM să întrerupă un control la o firmă cu care soția sa avea contracte, pentru a preveni aplicarea unei sancțiuni ce ar fi putut periclita contractul de consultanță în SSM.
Pe durata controlului judiciar, Lucian Radu are obligația de a nu părăsi România fără acordul procurorilor și de a nu comunica, direct sau indirect, cu persoanele implicate în anchetă. De asemenea, nu mai poate exercita funcția de inspector șef adjunct al ITM Sibiu pe perioada anchetei.
Cazul lui Lucian Radu ridică serioase întrebări privind integritatea și responsabilitatea celor care ocupă funcții publice și evidențiază riscurile și consecințele abuzului de putere în instituțiile statului. Ancheta DNA continuă, iar rezultatele vor avea, fără îndoială, un impact semnificativ asupra modului în care vor fi tratate cazurile similare în viitor.
Web Design by DowMedia