Furtuna Ashley ar putea lovi și județul Vâlcea! Zonele în care sunt așteptate fenomene meteo extreme HARTĂ

miercuri, 25 septembrie 2024

Cum va fi afectată România de furtuna „Ashley”. Zonele în care sunt așteptate fenomene meteo extreme HARTĂ

Furtuna „Ashley” traversează Europa și va ajunge în România sâmbătă seara, 28 septembrie, estimează meteorologii. Cea mai afectată va fi zona de vest a țării, însă efectele acesteia se vor resimți și în Capitală.

Astfel, se vor înregistra temperaturi mai scăzute decât este normal pentru această perioadă și vor fi ploi abundente.

„Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic, o facem în fluxul operațional și, cu siguranță, pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală.

Cantitățile, așa cum arată informațiile la acest moment estimate pentru intervalul de sâmbătă până luni, punctiform 60-80l/m² ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu și cele mai mari valori sunt de așteptat punctiform, în special în partea de vest, sud și centru a țării. Dacă vom constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100l/m², sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a explicat șefa ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

Când va fi „vârful furtunii”

Duminică, 29 septembrie, în jurul prânzului, efectele furtunii se vor resimți în sudul țării. Astfel, vor fi ploi abundente și vijelii în centru și în sud, în special în județele Olt, Dolj, Vâlcea, Argeș și Prahova, dar și în zona Dunării, acolo unde este așteptată și o viitură.

„Vârful furtunii” va fi duminică seara, în special de la ora 20.00 până după miezul nopții. În acest interval, furtuna Ashley va ajunge și în București, unde, potrivit simulărilor, vor fi ploi abundente - anunță ziare.com

 

furtuna Romania

FOTO metdesk 

De asemenea, autoritățile din România monitorizează debitul Dunării. Hidrologii estimează că viitura va intra pe sectorul românesc pe 1 octombrie a.c.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe