La sfârșitul săptămânii trecute și-au serbat ziua și alte localități, decât acelea despre care am scris aici. Scundu și Cernișoara sunt două dintre ele, amândouă localități aflate pe dealurile de sub munții Carpați, una în continuarea dealurilor viticole ale Drăgășanilor – Scundu -, cealaltă pe dealurile Olteniei de sub munte, cum i se mai spune zonei din jurul orașului Horezu.
Două comune cu un specific ocupațional asemănător, cunoscute ca fiind centre pomicole, agricole și de creștere a animalelor. Evident că, în vremurile acestea, fiecare localitate a dezvoltat și alte activități, legate de comerț, de procesarea fructelor și de servicii pentru locuitori.
Scundu este atestată ca localitate încă din 1722, apărând pe una dintre hărțile desenate de cartografii vremii. Satele care alcătuiesc comuna sunt: Avrămești, Blejani, Crângu și Scundu. Primar al comunei este colegul meu social-democrat Mihăiță George Blejan, un om tânăr și extrem de activ, care are pentru consătenii săi un proiect de modernizare și de dezvoltare foarte curajos. La Cernișoara este primar Dumitru Ciorîcă, cu care m-am întâlnit în repetate rânduri pentru a discuta problemele specifice mediului rural.. El are în administrare satele Cernișoara, Groși, Mădulari, Modoia, Obârșia și Sărsănești. Satul și comuna Cernișoara și-au luat numele de la diminutivul pârâului Cerna. La fel ca Scundu, Cernișoara apare pentru prima dată în documente oficiale din secolul optsprezece. Satul Modoia, într-un înscris și satul Obârșia pe o hartă din 1722. Amândouă comunele au împlinit, așadar, vârsta de 302 ani. La mulți ani, Cernișoara! La mulți ani, Scundu!
La mulți ani vâlcenilor care contribuie la viața și la bunăstarea acestor două comune și care știu să-și cinstească periodic istoria și pe înaintașii lor!