Dealeri de droguri din Vâlcea cu o bogată activitate infracțională, condamnați la muncă în folosul comunității

vineri, 23 august 2024

 

Doi dealeri de droguri din Voineasa – Vâlcea, prinși la finele anului trecut în timp ce se plimbau cu mașina prin Sibiu, au fost condamnați la închisoare cu suspendare, în ciuda bogatei activități infracționale. Detaliile cazului sunt captivante.

Magistrații Tribunalului Sibiu au decis ca cei doi vâlceni, cunoscuți cu poreclele de „Cazi” și „Mening”, acuzați de trafic de droguri de risc în formă continuată - în cazul unuia au fost probate peste 1.000 de fapte de acest gen - dar și de efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată, precum și deținere de droguri de risc și de mare risc pentru consum propriu, fără drept, să rămână în libertate. Au la dispoziție 10 zile ca să conteste măsura atât ei cât și procurorii DIICOT Sibiu.

Anchetatorii au strâns dovezi că dealerii au făcut „tranzacții periculoase” din 2019 încoace, atât în Vâlcea, cât și în Sibiu, deși unii dintre martori au mărturisit că le sunt clienți fideli de mult mai mult timp. Au intrat în „vizorul” Poliției în 2022, prin intermediul consumatorilor și luni de zile au fost filați.

Drogurile - marijuana, canabis și Cristal se vindeau cu prețuri diferite, în funcție de cantitate și fidelitate. Printre consumatori se aflau chiar și prieteni din copilărie ai celor doi condamnați.

În ciuda dovezilor strânse împotriva lor, cei doi dealeri au scăpat de închisoare și vor fi nevoiți doar să presteze muncă în folosul comunității  - 80 de zile - fie în cadrul Primăriei Voineasa Vâlcea, fie în cadrul Primăriei Șelimbăr Sibiu.

Unul dintre traficanți locuia fără forme legale în Șelimbăr - Sibiu unde își făcuse un cerc restrâns de clienți. Aceștia erau alimentați frecvent cu „marijuana” care varia de obicei între 50 și 60 de lei gramul, în funcție de cantitate.

Cea mai mare cantitate de droguri vândută într-o singură tranșă a fost de 80 de grame. Unii dintre clienți au fost abordați la petrecerile de prin cluburi sau cabane, alții prin intermediari. Întâlnirile cu aceștia aveau loc în diverse imobile închiriate fără forme legale de cei doi, dar și în public, în locuri aglomerate, precum supermarket-urile, sau chiar la biserică.

Interesant în acest caz este faptul că pentru a strânge probe concludente, DIICOT s-a folosit de un investigator sub acoperire și un colaborator al acestuia care, direct sau prin intermediari, au cumpărat diverse droguri de la dealeri. Plata, au mai descoperit anchetatorii, se făcea fie cash, fie prin Revolut, iar discuțiile erau purtate prin aplicațiile criptate de mesagerie (SnapCaht, Instagram, Telegram, Facebook, WhatsApp) și mai voalat la telefon.

Unul dintre dealeri avea doar studii gimnaziale, iar celălalt liceale și se știa despre el că este inginer sau șef de echipă la o fabrică din Sibiu.

Prima dată, dealerii au fost prinși pe data de 15 noiembrie 2023 având asupra lor atât droguri cât și instrumente pentru porționarea acestora. Se plimbau cu o mașină când agenții de circulație din Sibiu „i-au tras pe dreapta”. Au motivat că dețin drogurile pentru consum propriu, fiindcă știau că în astfel de situații legea este extrem de permisivă.

Două săptămâni mai târziu, situația s-a repetat. Agenții de circulație au constatat că șoferul era extrem de agitat.

La fel au fost găsiți în trafic și la jumătatea lunii decembrie a aceluiași an. Polițiștii au descoperit droguri atât asupra lor, dar și ascunse în mașină, prin diverse locuri.

În luna ianuarie 2024 s-au derulat mai multe percheziții domiciliare în acest caz, ocazie cu care s-au confiscat nu doar droguri și diverse sume de bani, dar și nenumărate telefoane, în general Iphone, pe care cei doi le foloseau pentru a intra în contact cu clienții.

Cum aminteam, luni de zile, suspecții au fost filați, realizându-se supravegherea lor video, audio și  foto, localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice, precum și interceptarea comunicațiilor la distanță, ocazie cu care s-a constatat că erau extrem de prudenți în discuțiile telefonice, obișnuind să folosească aplicații de mesagerie criptată și purtând discuții evazive privind sumele de bani sau scopul întâlnirilor.

„Te salut! Ce faci? / Uite, pe-acia, fra’. SĂCĂDATE. / Curios, ăsta tovarășu’, ți-a dat ,,sign” ceva de ieri până...? / Mi-a dat. / Înseamnă că s-a supărat. Nu-nțeleg di ce. / Nu știu! Da’ mi-a dat și mie de mi-o dat la patru, cinci dimineața. Ah! Să nu fi fost tranchilizat”, sună una dintre convorbirile telefonice.  Dintr-o altă conversație, se înțelege că dealerii proveneau din mediul rural: „Ah! Înțeleg io de ce-i el la țară! Daaa... da, da, da, da! / Cu ce lucră p-acolo, da. / Da, da. Adună merele”.

În alte convorbiri menționate în rechizitoriu se pomenește și despre sume de bani: „Deseară la șapte ar trebui să mă duc la ăla. / Dar te duci, iubire! / Acuma mă duc cu cât o fi, cât am. Oi vedea ce-oi face. Am o variantă, da’ nu știu cum, ce-aș putea și ce. Nu știu, nu știu ce să fac! Mi-a dat tati niște bani împrumut , da’ nu știu când îi dau înapoi. Un cinș’pe milioane așa să zic, aș putea să iau împrumut de la el, da’”.

Din declarațiile martorilor reies și alte discuții codate legate de droguri: „Îl întrebam - ce faci? Ai gigea? Pizza? Vreau două șnițele de pui, acesta înțelegând că intenționez să cumpăr droguri de la el”. Sau: „Când doream să consum, îl abordam codat pe WhatsApp și scriam: dă-mi cinci beri (cinci beri însemnând cinci grame de marijuana)”.

Unul dintre clienți a recunoscut că a achiziționat droguri de aproximativ 800 de ori, menționând și că este consumator de 11 ani.

 

Sursa: Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe