Cinci acțiuni recomandate pentru atingerea țintelor de reciclare a deșeurilor de ambalaje

miercuri, 28 august 2024

 

 

Politicile de mediu din România au fost introduse cu scopul îmbunătățirii calității vieții umane și a protejării mediului înconjurător. O componentă importantă a legislației de acest tip este gestionarea deșeurilor de ambalaje prin introducerea unor ținte de reciclare prevăzute pentru toate țările Uniunii Europene. În foarte multe cazuri, firmele ce introduc pe piață astfel de produse întâmpină provocări majore, atât din punctul de vedere al procurării acestor cantități, cât și cu privire la realizarea documentației de raportare. 

Atingerea conformității legislative cu privire la managerierea deșeurilor de ambalaje este o necesitate ce poate fi atinsă printr-o colaborare cu ecosynergy.ro, firmă de tip OIREP pentru ambalaje, care poate facilita întreg procesul de colectare, reciclare și educare. Mai mult decât atât, un astfel de parteneriat permite adoptarea unor practici sustenabile în cadrul activităților zilnice, lucru care aduce posibilitatea creșterii marjelor de profit concomitent cu protejarea mediului înconjurător. 

Iată ce metode sunt utile pentru atingerea și depășirea țintelor de reciclare pentru deșeurile de ambalaje!

 

  1. Una dintre măsurile care oferă garanția succesului în acest demers este externalizarea serviciului prin apelarea la firmele de tip OIREP. Aceste organizații au experiență, având la dispoziție toate resursele necesare pentru gestionarea eficientă a colectării, reciclării și eliminării deșeurilor de ambalaje. Succesul în această privință poate fi atins prin implementarea unor sisteme de colectare selectivă, prin suportul tehnic și logistic legat de colectare și reciclare sau prin furnizarea cantităților necesare direct către firmele care se ocupă cu reutilizarea lor.
  2. Firmele care introduc pe piață ambalaje, fie din calitatea de producător, fie din cea de importator, pot utiliza tehnologii avansate care să le permită reducerea cantităților de deșeuri rezultate. Astfel, pot fi folosite variante reutilizabile sau variante ce pot fi reciclate cu ușurință, ceea ce duce la creșterea semnificativă a ratelor de recuperare a materialelor. Această soluție contribuie la dezvoltarea economiei circulare oferind beneficii economice și, în același timp, contribuie la reducerea presiunii puse pe mediul înconjurător.
  3. Firmele care generează deșeuri de ambalaje sunt obligate să implementeze un sistem de colectare selectivă, ceea ce reprezintă baza eforturilor de reciclare eficiente. Prin intermediul infrastructurii ce permite separarea deșeurilor la sursă este ușurată activitatea firmelor colectoare și reciclatoare și se evită posibilitatea contaminării deșeurilor ce ar pune greutate suplimentară sau chiar ar face imposibilă reciclarea.
  4. Un aspect important al gestionării deșeurilor din ambalaje este monitorizarea constantă a performanțelor de reciclare. Acest procedeu nu este doar unul prevăzut în legislație, ci permite evaluarea calității procesului de manageriere, putând să se identifice zonele ce pot fi îmbunătățite. În plus, această monitorizare ajută la raportările periodice, ce trebuie făcute către autoritățile de mediu din România.
  5. Reciclarea deșeurilor din ambalaje este o activitate de succes doar în condițiile în care implicarea este a tuturor, nu doar a firmelor generatoare, ci și a partenerilor de afaceri sau chiar a publicului cumpărător. Prin realizarea unor campanii de educare și conștientizare, informațiile valoroase vor ajunge acolo unde trebuie în vederea creării unei culturi organizaționale a responsabilității și a încurajării consumului responsabil.

 

În concluzie, firmele românești pot atinge sau chiar pot depăși țintele de reciclare prevăzute în legislația de mediu prin diverse acțiuni, printre care se remarcă colaborarea cu firmele de tip OIREP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe