Vâlcea se topește din cauza căldurii! Două zile de cod roșu de caniculă, cu 41-42 de grade la umbră!

joi, 11 iulie 2024

 

România se topește din cauza căldurii. Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie avertizează că urmează două zile de caniculă în țara noastră și au emis avertismente cod roșu pentru zilele de 13 și 14 iunie, care afectează în jur de două treimi din țară. Sunt vizate Crișana, Banat, Oltenia, sudul Munteniei și Moldova.

Temperaturile vor ajunge la 41 de grade la umbră, iar săptămâna viitoare, chiar 42 de grade. Un cod portocaliu a intrat deja în vigoare.

Județele sub cod roșu de caniculă în 13 și 14 iulie:

Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, București, Prahova, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Bacău, Vaslui, Iași (parțial), Neamț (parțial), Suceava (parțial) și Botoșani.

În aceste zone, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Și nopțile vor fi cu aspect tropical, iar temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade - informează euronews.ro

Restul județelor sunt deja sub cod portocaliu. Este vorba, în special, de zonele montane și de județele din centrul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar maximele vor fi între 36 și 40 de grade.

Fenomene așteptate sunt un val de căldură intens și persistent și disconfort termic deosebit de accentuat.

Caniculă în aproape toată România. Temperaturile vor atinge 42 de grade

Mihai Timu, meteorolog ANM: "Din păcate, e acest val de căldură care se tot intensifică. Deja de astăzi a intrat în vigoare codul portocaliu pentru 7-8 județe din sud-est și se extinde pe toată partea de vest, sud-est, spre partea de centru a țării. Așteptăm maxime de 36 până la 39 de grade. Restul țării, adică partea estică a Transilvaniei, Maramureșul, Moldova și litoralul o să rămână astăzi în cod galben, cu maxime de 33-37 de grade.
Vineri, continuăm să extindem codul portocaliu pentru aproape toată țara. Mmai rămâne mâine un cod galben doar în Maramureș, estul Transilvaniei și zona litoralului, pentru ca sâmbătă și duminică, din păcate, acest val de căldură să continue să se intensifice și să se extindă, motiv pentru care vom avea chiar cod roșu pentru zilele de 13 și 14 iulie.
Ne referim la Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova. Aici așteptăm maxime frecvente între 37 și 41 de grade. Și disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat în aceste zone, iiar ndicele de temperatură-umezeală va depăși cu mult pragul critic de 80 de unități. Și nopțile vor fi cu disconfort termic, vor fi nopți tropicale, în care temperaturile nu vor coborî sub pragul de 20 de grade.
Din păcate, sunt semnale că, cel puțin în prima parte a săptămânii viitoare, până spre miercuri, joi, acest val de căldură nu va pleca din partea de sud și sud-est, rămâne blocat. Într-adevăr, va rămâne cumva la aceeași intensitate. În funcție de evoluția lui, cu siguranță vom emite noi avertizări generale.
Acest val de căldură pare să fie unul de durată mai lungă comparativ cu cel din 2007, când am avut zece zile de caniculă consecutive, în care am avut cod roșu, când s-a și emis primul cod roșu din istoria codurilor, pentru cinci județe din sudul țării.
Se pare că acest val va fi mai lung ca durată, dar deocamdată să vedem dacă va fi la fel de intens, pentru că, în 2007, ne-am apropiat la două zecimi de recordul absolut și am înregistrat 44,3 grade la Calafat. Deocamdată, estimările noastre sugerează că, în zilele următoare, vom rămâne cu temperaturile până în 42 de grade."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe