Județul Vâlcea a scăpat de proiectul care-l transforma în rezervație. Filmul lui Charlie Ottley nu a impresionat autoritățile locale

joi, 11 iulie 2024

Un proiect la care Asociația Kogayon a lucrat intens, în ultimii ani, pentru transformarea întregului județ Vâlcea în Geoparc UNESCO, a fost spulberat de argumentele aduse de reprezentanții autorităților locale și de Societatea Națională a Sării (Salrom), la întâlnirea cu specialiștii trimiși de UNESCO pentru evaluare. Întâlnirea a fost organizată ieri, de Asociația Kogayon, pentru a bifa una dintre etapele finale necesare în obținerea statutului de geoparc pentru toată suprafața județului Vâlcea, dar după ce reprezentantul Salrom a arătat că legislația românească specifică foarte clar statutul de arie protejată a unui geoparc, specialistele trimise de UNESCO au făcut un pas înapoi, recunoscând că nu pot interveni în problemele legate de legile naționale. Cei din Consiliul Local Horezu aveau o hotărâre din luna martie, împotriva inițiativei Kogayon, dar abia după prima rundă de discuții de ieri au îndrăznit să menționeze că nu sunt de acord cu geoparcul.

Munca asiduă din ultimii ani a Asociației Kogayon pentru a obține statutul de Geoparc UNESCO pentru toată suprafața județului Vâlcea, cu localități și exploatații miniere incluse, a fost în zadar. Deși au chemat autoritățile la o întâlnire la care ar fi trebuit doar să se prezinte o situație deja rezolvată, înainte de a obține undă verde de la reprezentantele trimise în România de UNESCO, ședința s-a transformat în scandal, spre disperarea Secretarului General al UNESCO pentru România, Madlen Șerban, care s-a declarat oripilată de atitudinea românilor în fața oaspeților de seamă din străinătate – conform surselor noastre care au participat la întâlnire.

„Acest ONG care din punctul nostru de vedere nu face decât să încerce să administreze patrimoniul public al localităților noastre, pentru a obține fonduri europene pentru ei, a încercat să susțină că nici măcar nu au nevoie de aviz de la noi. Iar noi vom avea numai restricții și nu vom mai putea face nimic. Noi avem poligon de tragere NATO, avem cariere în exploatare și nu se va mai face nimic în geoparc. Pe ei nici nu i-a interesat că am dat aviz negativ. Ne-au băgat inclusiv zona urbană în geoparc”, se plânge primarul de la Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Cititi continuarea articolului AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe