Primarul Daniel Băluță: Festivalul Folcloric Păstoresc „Învârtita dorului”, la Vaideeni

duminică, 30 iunie 2024

 

Fondatoarea La Blouse Roumaine, Andreea Tănăsescu, a fost invitata specială a ediţiei din acest an a Festivalului Folcloric Păstoresc „Învârtita dorului”, de la Vaideeni, județul Vâlcea. Manifestarea s-a desfăşurat la acest sfârșit de săptămână şi a reunit ansambluri folclorice din nouă judeţe. Potrivit primarului Daniel Băluță, creatoarea celei mai mari comunităţi online dedicată iei a participat la simpozionul organizat la Căminul Cultural „Vartolomei Todeci”, care a deschis sărbătoarea păstorilor vâlceni.

Din programul  festivalului, ajuns la cea de-a 56-a ediţie, nu a lipsit tradiţionala paradă a portului popular, urmată de spectacolul folcloric, susținut pe Platoul  „Învârtita dorului”.  27 de grupuri folclorice din judeţele Vâlcea, Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Sibiu, Hunedoara, Braşov şi Tulcea și-au etalat, atât măiestria la cântec şi joc, cât şi costumele populare specifice zonelor, pe care le-au reprezentat.

„Învârtita dorului” este sărbătoarea prin care ciobanii din Vaideeni anunţă urcatul oilor la munte, un obicei care, deşi nu se mai practică de câţiva ani, din cauza normelor europene, rămâne un aspect important al vieții oamenilor din zonă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe