Exerciţiu la Spitalul Judeţean pentru pregătirea forţelor de intervenţie în cazul unei explozii în Secţia ATI

joi, 27 iunie 2024

Zeci de pompieri şi cadre medicale au fost angrenate, joi, într-un exerciţiu de amploare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, care a urmărit antrenarea forţelor de intervenţie în cazul producerii unei explozii în Secţia ATI, cea mai vulnerabilă zonă din acest punct de vedere din cadrul unităţii sanitare.

Scenariul gândit a prevăzut pe lângă explozia urmată de un incendiu cu degajări mari de fum în această secţie aflată la etajul al doilea şi risc radiologic ca urmare a unei erori de utilizare a computerului tomograf şi a tehnicii RMN din cauza panicii produse în interior, precum şi riscul de prăbuşire a unei părţi a imobilului afectat.

"Vulnerabilitatea spitalului o reprezintă persoanele care nu se pot deplasa singure. De asta am şi ales Secţia ATI (...). Marea problemă acolo este faptul că aceste persoane necesită la un moment dat aparatură medicală, trebuie evacuate cu aparatură medicală, iar pentru acest lucru noi avem nevoie de personal medical pentru că uneori această aparatură medicală nu este mobilă şi atunci trebuie să fie personal de specialitate care atunci trebuie să decupleze şi să cupleze pacientul la aparatura mobilă pe care o au în dotare. Unul dintre scopurile noastre principale a fost conlucrarea între personalul ISU, celelalte instituţii implicate - SAJ, Crucea Roşie - şi personalul de la locul de muncă. Să vedem ce trebuie să facem astfel încât să găsim cele mai bune soluţii de evacuare într-un timp cât mai scurt în condiţii austere, să ducem pacienţii în siguranţă, să facem triajul medical. (...) Sunt pacienţi pe care UPU Vâlcea s-ar putea ca în momentul X să nu poată să-i primească şi atunci vor trebui dirijaţi către alte unităţi spitaliceşti", a declarat la sfârşitul exerciţiului, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, col. Dan Pascaru.

Reprezentanţii spitalului spun însă că sunt puţine vulnerabilităţi în cadrul unităţii spitaliceşti, de curând fiind renovat chiar corpul de clădire în care funcţionează Secţia ATI şi Policlinica spitalului.

"A fost un exerciţiu în care am simulat o explozie la Terapia Intensivă, în care au rezultat 18 victime - cinci de Cod roşu, şapte de Cod galben şi şase de Cod verde - pe care am reuşit să le transferăm la unităţile spitaliceşti cele mai apropiate. Secţia ATI nu este o zonă vulnerabilă a spitalului nostru. Aici s-au făcut renovări. Este totul sub control, nu este nicio problemă", a precizat directorul operaţiuni medicale din cadrul UPU Vâlcea, dr. Sergiu Morar.

Cu această ocazie, pompierii vâlceni au avut ocazia să verifice şi funcţionalitatea Punctului de Comandă Mobil, structură pe care au primit-o anul trecut.

"Sistemul este implementat ca urmare a cursurilor realizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în colaborare cu DSU. Se fac cursuri la Târgu Mureş şi la Braşov. Majoritatea funcţiilor de conducere din inspectorat au participat la acest curs. Mai departe rolul nostru este să transmitem întregului personal al unităţii, care face parte din grupa operativă, modul de conlucrare în acest punct. Până acum, din ceea ce s-a întâmplat şi aici, se lucrează foarte bine. Deci înseamnă că şi-au însuşit cunoştinţele. Bineînţeles, mai sunt lucruri perfectibile. Este a doua oară când îl folosim în cadrul unui exerciţiu, însă folosim tot timpul personal nou şi îl folosim şi în unitate când avem misiuni de pregătire, pentru că ne interesează ca toţi să conlucreze într-o situaţie reală. Este foarte important, pentru că de multe ori primeşti foarte multe informaţii pe care nu le poţi îmbina ca să iei o decizie corectă. În momentul în care vezi acest punct de comandă, cu toate informaţiile, toate planşele care se întocmesc, ştii situaţia reală asupra intervenţiei şi ce riscuri pot să apară", a mai spus inspectorul-şef al ISU Vâlcea.

Alături de forţele ISU şi cadre medicale de la Spitalul Judeţean şi UPU Vâlcea, la acest exerciţiu au participat echipaje din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi de la Crucea Roşie, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Poliţiei Locale, SRI şi Colegiului Psihologilor din România. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe