Shiatsu și sănătatea mentală: Cum te ajută presopunctura să combați stresul și anxietatea din viața de zi cu zi?

joi, 30 mai 2024

 

Nimănui nu-i place să admită, dar în fiecare zi stresul ne este "servit", indiferent de vârstă sau ocupație, deci nu ar trebui să ne (mai) mire că mulți ajungem să suferim de anxietate, epuizare, insomnii și chiar depresie.

În ultimele două decenii, medicii au constatat că vârsta minimă a pacienților cu diverse tulburări psihice a scăzut de la 15 la 8 ani, în timp ce în rândul adulților, cei mai mulți pacienți ai psihiatrilor au între 25 și 50 de ani (în egală măsură femei și bărbați).

Pe lângă medicație (acolo unde este necesar), ședințele de terapie și adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat pe fructe, legume și carne bogată în proteine și Omega 3,6,9, specialiștii consideră că tehnicile de masaj aduc multiple beneficii în tratarea sau ameliorarea simptomelor bolii. O astfel de terapie de relaxare este masajul shiatsu, o terapie tradițională japoneză care se bazează pe presopunctură pentru a restabili echilibrul în corp și minte.

Masajul shiatsu - ce este și cum funcționează?

Masajul shiatsu își are originile în Japonia și este o terapie manuală ce a evoluat din mai multe practici tradiționale de vindecare din Asia. Rădăcinile acestui tip de masaj se găsesc în medicina tradițională chineză, care se bazează pe două concepte fundamentale - qi (energia vitală) și meridiane (căile prin care circulă energia în corp).

De-a lungul timpului, medicina tradițională chineză a fost adoptată și adaptată în Japonia, iar în secolul XVII a apărut o nouă metodă de masaj numită "anma", ce includea tehnici de presopunctură și manipulări musculare.

La începutul secolului XX, Tokujiro Namikoshi a fondat Școala Japoneză de Terapie Shiatsu, stabilind astfel bazele masajului shiatsu modern. El a combinat metodele tradiționale japoneze de terapie manuală cu cunoștințe din anatomia și fiziologia occidentală, creând un sistem terapeutic coerent și eficient. Astfel, masajul shiatsu a început să câștige popularitate și recunoaștere, atât în Japonia, cât și în întreaga lume.

Astăzi, masajul shiatsu este recunoscut și practicat pe scară largă în întreaga lume, fiind apreciat pentru beneficiile sale asupra sănătății fizice și mentale. Prin aplicarea unei presiuni constante și ritmice pe punctele energetice specifice de-a lungul meridianelor, acesta ajută la restabilirea fluxului de energie și la eliberarea tensiunilor acumulate. Stimularea acestor puncte echilibrează funcțiile organelor și ajută la restabilirea armoniei între corp și minte. Nu este de mirare că tot mai multe persoane preferă să achiziționeze fotolii masaj de la TopScaune pentru a se bucura de beneficiile shiatsu din confortul propriului cămin.

Masajul shiatsu și gestionarea stresului

Stresul este o reacție normală a organismului la situații dificile sau solicitante, însă când devine cronic, începe să aibă efecte negative asupra sănătății fizice și mentale. Shiatsu te ajută în gestionarea stresului prin eliberarea tensiunilor acumulate în mușchi și țesuturi, pentru o relaxare profundă a corpului.

În același timp, shiatsu îmbunătățește circulația sângelui și oxigenarea țesuturilor, contribuind la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului. La finalul ședinței, persoanele simt o stare de calm și relaxare, favorizând și un somn odihnitor.

Reducerea anxietății prin masajul shiatsu

Anxietatea este o emoție complexă, cu sentimente de îngrijorare, frică sau tensiune. La fel ca stresul, anxietatea are efecte negative asupra sănătății atunci când devine prea intensă sau persistentă. Masajul shiatsu reduce simptomele prin mai multe mecanisme - unul dintre ele este stimularea producției de endorfine (prin presopunctură), neurotransmițători care induc o stare de bine și relaxare.

De asemenea, masajul shiatsu îmbunătățește calitatea somnului, afectată în cazul celor care suferă de anxietate. Doar un somn odihnitor și de calitate te ajută să îți menții sănătatea mintală și să îți gestionezi stresul și anxietatea.

Shiatsu și sănătatea emoțională

Pe lângă efectele sale benefice asupra stresului și anxietății, masajul shiatsu contribuie și la îmbunătățirea sănătății emoționale în general. Masajul regulat ajută la menținerea unui echilibru emoțional sănătos și la prevenirea depresiei, a tulburărilor de anxietate sau a epuizării mentale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe