Județul Vâlcea găzduiește peste 70 de peșteri în zona montană, deține unul dintre cele mai mari bazine hidrografice din România și are peste 500 de obiective turistice de patrimoniu.
Vâlcea găzduiește 8 pesteri verticale în munții Cozia, în Colți, iar pe Valea Ialomiței, în Chei, sunt 20 de peşteri, una din cele mai cunoscute fiind Peştera Laptelui, iar acelaşi număr de peşteri se află și în Munţii Târnovului.
În Canionul Cheii se află peste 30 de peșteri, 10 dintre ele fiind considerate arii protejate datorită speciilor de lilieci, desenelor rupestre, unor stalagmite uriaşe, fosilelor de urs preistoric.
„Nu spun că ar fi cel mai mare bazin speologic din România, dar ne aflăm printre judeţele cu cele mai multe peşteri din ţară, grupate în toate zonele montane. În Făgăraş, în Lotru, în Parâng, în Căpăţânii, sunt peşteri, unele aproape deloc cercetate, altele efectiv sunt arii protejate, pentru că ascund cu adevărat minuni, cum ar fi Peştera Lacului Verde, Peştera Perlelor sau a Caprelor.
Sunt peşteri care, în următorii cinci ani, vor face parte din zestrea turistică a acestui judeţ, alături de celelalte peste 500 de obiective turistice de patrimoniu”, a declarat Mircea Lera, şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo din Vâlcea.
Una dintre peșteri, situată în Valea Oltului, are un lac subteran cu un colorit verde-smarald. Peștera a fost descoperită în 1932 de către speologii români, iar de atunci a atras atenția turiștilor, potrivit click.ro.
Peștera Lacului Verde are o lungime de 820 metri, fiind una dintre cele mai frumoase peșteri de la noi din țară. În interiorul său se află mai multe săli și galeri, care se întind pe o suprafață de 8.000 metri pătrați. Numele peșteri vine de la lacul subteran cu apă de culoare verde, asemănătoare smaraldului.
Web Design by DowMedia