Traseu educativ al Romsilva, amenajat pe o alee de cură balneară din Călimăneşti

sâmbătă, 6 aprilie 2024

Conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva a inaugurat, vineri, în staţiunea Călimăneşti un nou traseu educativ, al 65-lea din ţară, în prezenţa a zeci de elevi şi silvicultori din judeţul Vâlcea.

Realizat în cadrul proiectului de educaţie forestieră "Descoperă secretele pădurii - Să învăţăm despre păduri", traseul din staţiunea de pe Valea Oltului este primul de acest fel din Vâlcea şi îşi propune să arate publicului larg şi în special elevilor rolul pădurii într-o manieră modernă şi practică, de-a lungul traseului fiind amplasate 10 panouri informative, care au cod QR cu ajutorul căruia cei interesaţi îşi pot descărca informaţiile dorite.

"Proiectul acesta de trasee tematice este un proiect demarat de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva în anul 2022. Din 2022 şi până în prezent avem constituite 64 de trasee educative în cadrul întregii regii. Astăzi, inaugurăm cel de-al 65-lea traseu, primul din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea şi sper că nu şi ultimul. Rolul acestor trasee este acela de a conecta publicul cu pădurea, cu activitatea silvicultorilor, pentru că pe panourile informative sunt informaţii nu doar despre silvicultură sau despre fondul forestier specific zonei unde este amplasat traseul educativ, ci şi despre importanţa locului, despre ceea ce se poate afla despre istoria locului. Deci, încercăm să îmbinăm partea noastră de silvicultură cu partea specifică zonei", a declarat directorul general al Romsilva, Marius-Dan Sîiulescu.

Traseul educativ de la Călimăneşti măsoară peste doi kilometri şi urmează o alee de cură balneară din Călimăneşti, fiind o adevărată oază de relaxare.

"Este o alee folosită de mulţi turişti, dar şi de localnici şi care este cunoscută încă din 1910, atunci când Ministerul Domeniilor Statului a făcut un schimb de teren cu un localnic, tocmai pentru a lărgi şi pentru a construi această alee. Îi spunem astăzi alee de cură balneară, dar ea a fost cunoscută ca drum al geniului şi după 1940 ca drum al muncitorului, pentru că muncitorii din Călimăneşti se deplasau în zona Cozia Căciulata mai uşor pe această alee. Fiind în mediul silvic, acest drum este în primul rând o oază de linişte, o zonă verde, care nu este traversată de alte mijloace de transport. După cum bine se ştie, în Călimăneşti căile de transport sunt de-a lungul localităţii iar această alee le oferă turiştilor şi localnicilor posibilitatea de a merge doi kilometri, de la Călimăneşti, respectiv izvoarele 7 şi 14, şi până la Căciulata, respectiv izvoarele 1 şi 2, printr-o zonă ferită de zgomotul maşinilor", a precizat primarul staţiunii vâlcene, Florinel Constantinescu.

Dincolo de relaxare, traseul le oferă turiştilor şi elevilor şi posibilitatea de a afla despre plantele care cresc în această zonă, o adevărată grădină botanică în aer liber, cum îi spun silvicultorii vâlceni.

"Eu îl numesc o grădină botanică în aer liber, pentru că avem peste 20 de specii de arbori, arbuşti şi flori. Parte din ele sunt introduse artificial pentru staţiune şi sunt specii ornamentale, dar avem aici toată paleta de specii de la noi din ţară, de la conifere până la specii de câmpie, cum ar fi paltinul de câmp sau teiul. Avem şi arbuşti cum ar fi socul, murul şi zmeurul şi multe alte specii. În opinia mea, e o minune naturală să găseşti toate speciile concentrate într-o singură zonă", a spus Ilie Ceuca, inginer silvic în cadrul Compartimentului Regenerare Păduri al Direcţiei Silvice Vâlcea.

Directorul Romsilva a declarat că anul acesta astfel de trasee educaţionale vor fi înfiinţate şi la direcţiile silvice Brăila, Constanţa, Mureş, Olt, Sălaj şi Vrancea. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe