Întrebarea a fost: la alegerile parlamentare, ce partid politic ați vota? S-au exprimat tinerii cu domiciliul în România, nu și cei din străinătate. După AUR vin USR și PNL. Inițiativa civică „Tinerii Votează”, care a avut ideea sondajului realizat telefonic de IRES, vrea să prezinte rezultatele pe 3 aprilie, la Palatul Parlamentului, în fața liderilor partidelor parlamentare.
- Tendința a fost vizibilă încă din 2022, când un sondaj Avangarde arăta că 36% dintre cei care au declarat că votează cu Alianța pentru Unirea Românilor au vârste cuprinse între 18 și 30 de ani.
Inițiativa civică „Tinerii Votează” a publicat în această săptămână o primă parte a rezultatelor sondajului intitulat „Tinerii din România în anul electoral 2024”.
Sondajul a fost realizat telefonic, la nivel național, pe un eșantion de 800 de persoane cu vârsta de 18-35 de ani, de către institutul sociologic IRES de la Cluj. Marja de eroare este de +/- 3,5%.
Ei spun că AUR este în situația „să câştige mai mulţi tineri decât orice alt partid”
În rezultatele prezentate public nu au existat datele opțiunii de vot. „Vom prezenta rezultatele pe 3 aprilie, când o să avem un eveniment la Palatul Parlamentului, cu şefii partidelor politice”, a explicat Vlad Adamescu, 23 de ani, membru al inițiativei „Tinerii Votează”, pentru cititorii HotNews.ro.
Intențiile de vot parlamentar pentru AUR la tinerii de 18-35 sunt în jur de 15%, puțin mai mari decât pentru USR și PNL, susțin surse HotNews.ro care au văzut raportul pe care tinerii îl vor prezenta pe 3 aprilie. Câți dintre tineri votează?
25% din votanții 18-35 de ani au participat la alegerile parlamentare din 2020
În cadrul sondajului realizat de IRES, tinerii spun că 58% se vor duce „cu siguranță” la vot și 25% „cel mai probabil” vor participa la alegerile din acest an.
La alegerile parlamentare din anul 2020, puțin peste 25% dintre tineri (cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani) au mers la vot.
Cine a comandat sondajul
Răzvan Petri și Vlad Adamescu sunt fondatorii Politică la Minut, un proiect prin care le explică tinerilor, prin postări pe Instagram în special, cum „funcționează Uniunea Europeană și politica românească”, conform propriei descrieri.
Studiul are concluzii mult mai largi decât opțiunile de vot. Recent, cei doi au lansat și Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare (CDBG) - partea academică a Politică la Minut. În plus, s-au alăturat inițiativei „Tinerii Votează”, prin care încearcă să-i convingă pe tineri să iasă la vot.
Cei doi au o mai veche participare la acțiunile civice. Petri și Adamescu au fost invitați de mai multe ori să vorbească cu tinerii din școli despre implicarea în sfera publică și despre cum se pot implica în schimbările pe care și le doresc de la statul în care trăiesc.
Încă din 2022 se vedea tendința în date
O pondere mare a tinerilor în electoratul AUR a fost semnalată încă din 2022, într-un sondaj Avangarde. 36% dintre cei care au declarat că votează cu Alianța pentru Unirea Românilor au vârste cuprinse între 18 și 30 de ani.
Studiul, citat de G4media, relevă, totodată, că 30% dintre votanții AUR aveau în 2022 între 31 și 50 de ani.