De ce gazonul tău nu mai este verde pe durata iernii?

marți, 12 decembrie 2023
Întreaga natură intră în hibernare iarna, iar verdele pe care îl îndrăgești atât de mult dispare sau își pierde din intensitate, așa cum se întâmplă în cazul gazonului. Cu toate acestea, nu trebuie să te îngrijorezi.

Modificarea culorii la peluza ta nu înseamnă că aceasta are o problemă, ci pur și simplu că este în perioada de refacere. Citește în continuare de ce își schimbă gazonul culoarea pe durata iernii, dar și cum să intervii, atunci când este necesar.

Hibernarea gazonului – o cauză pentru apariția decolorării

Gazonul intră în hibernare atât pe durata iernii, cât și a verii, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. Această hibernare apare ca un mecanism de conservare, în perioadele nefavorabile, precum sunt cele cu temperaturi ridicate sau scăzute, dar și când lipsesc precipitațiile.

Pe durata hibernării, gazonul reține apă și nutrienții de care are nevoie, pentru a supraviețui condițiilor meteorologice neprietenoase. De aceea, nu trebuie să te îngrijorezi, dacă observi că iarba capătă o nuanță de maro. Odată cu îmbunătățirea vremii, culoarea își va reveni, pentru a aduce din nou culoare în grădină.

Udarea gazonului – importantă pentru revitalizarea lui

Poate fi dificil să îți dai seama dacă gazonul tău este afectat sau pur și simplu se află în hibernare. Cât timp temperaturile sunt pozitive, chiar și pe durata iernii, este bine să îl uzi. Optează pentru sisteme de irigare prin picurare, care asigură o udare eficientă, direct la rădăcina firului de iarbă. Astfel de sisteme sunt recomandate pentru a uda plantele uniform, dar și pentru a economisi apa.

Udă gazonul din abundență timp de două zile, pentru a-l scoate din hibernare. Ai grijă, totodată, să nu calci pe gazon, deoarece îi vei afecta rădăcinile, aflate în stare latentă, care sunt mult mai sensibile acum.

Poate fi de ajutor să nu mai tunzi gazonul, deoarece firele mai lungi de iarbă mențin umbra la nivelul rădăcinilor și astfel păstrează un nivel optim de umezeală.

Repararea gazonului

Ai încercat udarea cu regularitate a gazonului, dar acesta nu își revine? Atunci poate fi necesară o resămânțare. Greblează și îndepărtează gazonul afectat și pune un strat calitativ de sol. Acesta va crea mediul favorabil pentru dezvoltarea noilor semințe.

În unele cazuri, zonele cu iarbă în stare latentă pot fi mai mari, fiind necesară montarea unui alt gazon. De mare ajutor poate fi utilizarea unor rulouri de gazon, care se instalează rapid, în doar câteva ore.

Ele sunt potrivite pentru a umple goluri, dar și pentru a acoperi o suprafață mai mare, cu o peluză verde și densă. Datorită multiplelor avantaje pe care le oferă, rulourile se bucură de o popularitate crescută astăzi, fiind practice și mai puțin costisitoare.

Timpul de așteptare necesar creșterii gazonului dispare. În mai puțin de jumate de zi, grădina ta capătă verdele intens pe care îl adori. Mai mult decât atât, întreținerea lui este ușoară, fiind necesară udarea abundentă la început, pentru a permite rădăcinilor să se prindă.

Analizează cu atenție semnele gazonului tău, astfel încât să poți interveni la timp atunci când acesta se află în stare latentă sau este necesară înlocuirea lui. Doar așa, vei avea mereu o grădină îngrijită, indiferent de sezon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe