Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Mântuitorul Hristos S-a făcut chezaş al învierii”

duminică, 15 octombrie 2023

„Mântuitorul Hristos este viața lumii și învierea omului. Părtășia cu Hristos Domnul eliberează omul nu doar de frica morții, ci și de veșnicia ei. Mântuitorul Hristos nu a săvârșit doar minunea învierii fiului văduvei din Nain, ci și a fiicei lui Iair, a lui Lazăr, iar prin Învierea Sa, Domnul nostru Hristos S-a făcut începător şi chezaş al învierii şi al vieţii veşnice, spre a ne face părtaşi la nemurirea cea dumnezeiască. Domnul Hristos îi cheamă pe toți oamenii către înviere, condiția fiind, cu certitudine, aceea de a crede în El: „Eu sunt Învierea şi Viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac” (Ioan XI, 25-26)”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 8 octombrie, la Parohia Aninoasa din Protoieria Drăgășani, unde a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Nicolae”.

Înaltpreasfinția Sa a arătat că „la intrarea Mântuitorului Hristos în cetatea Nainului, durerea celor care însoțeau suferințele văduvei ce-și ducea fiul spre îngropare era mărturia faptului că viața omului este inevitabil legată de moarte. Însă „Fiul Fecioarei l-a întâlnit pe fiul văduvei – spune Sfântul Chiril al Alexandriei. Domnul S-a milostivit de văduvă și, pentru a-i opri lacrimile, i-a poruncit: Nu plânge! Și îndată cauza lacrimilor sale a fost alungată. A devenit un burete pentru lacrimile ei și viață pentru fiul său cel mort. Moartea s-a întors în vizuina sa și i-a întors spatele Celui biruitor. Hristos l-a înălțat pe cel care cobora în mormânt”. „Şi frică i-a cuprins pe toţi şi slăveau pe Dumnezeu, zicând: Prooroc mare s-a ridicat între noi şi Dumnezeu a cercetat pe poporul Său” (Luca VII, 16)

Fiul lui Dumnezeu îi încredința pe aceia, deși ei nu puteau înțelege încă măreția tainei mântuirii, că avea să fie Cel ce desființează moartea ivită în lume ca urmare a păcatului, redându-i omului veșnicia. Viața veșnică nu era altceva decât părtășia la viața lui Hristos, El fiind, așa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel, „întâiul născut din morţi” (Coloseni I, 18)

Îl așază Mântuitorul pe tânăr în brațele mamei sale, întrucât chipurile lor trebuiau să se întâlnească în îmbrățișarea pe care le-o oferă Dumnezeu. Bucuria mamei, care este părtașă la învierea fiului său, avea să-i transforme întru-totul viața, al cărei parcurs nu va mai avea doar o dimensiunea pământească, ci se va desfășura ca o căutare a lui Dumnezeu, spre a dobândi, prin creșterea în Hristos, veșnicia”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Înaltpreasfinția Sa a vorbit la finalul slujbei și despre frumusețea locașului de cult, care, prin implicarea preotului paroh, și-a recăpătat frumusețea conferită de ctitori. Chiriarhul Râmnicului l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul Cătălin Petre Trifan și i-a felicitat pe cei care au contribuit la înfrumusețearea bisericii.

Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Chituci, comuna Glăvile, a fost construită între anii 1927-1940, prin purtarea de grijă a preoților Ştefan Mărgăritescu şi Ilie Scrieciu, iar pictura în ulei a fost realizată de zugravul Constantin Cerăceanu.

În anul 2019, au fost inițiate lucrările de restaurare a sfântului locaș care a primit veșmânt de har în data de 8 octombrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe