Chistul epidermoid este o mică umflătură, necanceroasă, poziționat sub piele, ce conține keratină. O astfel de formațiune poate să apară pe membre, trunchi, față sau gât, este nedureroasă, dar inconfortabilă și inestetică. Atunci când nu este tratat de specialist, chistul se poate inflama. Medicul este singurul în măsură să decidă îndepărtarea acestuia dacă produce deranj sau poate conduce la complicații.
Explicăm în continuare în acest material ce este chistul epidermoid, care sunt cauzele apariției acestuia, simptomele specifice și cum poate fi tratat eficient.
Chistul epidermoid sau chistul sebaceu este o umflătură care apare sub piele, la nivelul gâtului, feței sau membrelor, dar și pe trunchi. Deși este o structură necanceroasă, cu creștere lentă, de regulă nu este dureros, motiv pentru care în multe cazuri nu determină probleme și nu se intervine cu tratament.
Chistul epidermoid prezintă în interior un săculeț plin cu o substanță albicioasă numită keratină. Sunt și situații în care această structură are un punct central, locul perfect prin care conținutul este eliminat, riscul de apariție a unei infecții fiind astfel destul de mare. (1)
Ce este chistul epidermoid? Află pe blogul medlife.ro mai multe despre acesta și ce poți face atunci când îți produce disconfort sau aspectul său este tot mai deranjant.
Apariția chistului epidermoid este legată de:
Factorii de risc care favorizează dezvoltarea chisturilor epidermoide vizează vârsta, moștenirea genetică și rănile care apar la suprafața pielii. (1), (2)
Deși de regulă, chistul epidermoid nu provoacă durere, doar disconfort, atunci când apar complicațiile durerea poate fi intensă, iar volumul chistului se mărește foarte mult într-un timp scurt. În astfel de condiții, vizita la medic nu mai trebuie amânată, astfel încât să beneficiezi de îngrijirile necesare. (1)
Medicul stabilește diagnosticul corect după un examen clinic. Orice suspiciune poate să îl determine să te trimită la o biopsie cutanată pentru o analiză amănunțită a chistului. În alte cazuri, poate fi nevoie de un CT sau de o ecografie de părți moi. (1)
În majoritatea cazurilor, chistul epidermoid nu necesită tratament specific. Când devin inestetice sau provoacă un disconfort major, mai ales cele localizate pe trunchi, medicul poate interveni și are la dispoziție mai multe variante de îngrijire. Eliminarea unui astfel de chist se poate obține prin drenarea lui sau prin intervenție chirurgicală de excizie. Sunt și situații în care metoda aleasă vizează injectarea locală cu steroizi, pentru reducerea inflamației, fără a mai fi nevoie de drenare.
Chisturile epidermoide care se infectează, se sparg și încep să elimine substanța din interior necesită intervenție chirurgicală pentru excizare și curățare, alături de administrarea unor antibiotice pentru a preveni eventualele infecții.
Formele ușoare pot fi tratate la domiciliu cu aplicarea unor comprese calde, a unora cu spirt sau a unguentelor specifice.
Monitorizarea și tratarea chisturilor epidermoide se face numai de către medicul specialist, pentru a preveni complicațiile precum inflamarea, infecțiile, ruptura sau cancerul de piele ce poate să apară în situații foarte rare.
Deși pentru moment nu este cunoscută nicio modalitate de prevenire a apariției chisturilor epidermoide, igiena corectă poate fi de ajutor, iar vizita la medicul specialist este o altă soluție la observarea unei astfel de formațiuni în piele. Chisturile epidermoide pot fi confundate cu alte structuri precum lipoame sau chisturi pilonidale care sunt provocate de creșterea sub piele a firelor de păr, de aceea medicul este în măsură să constate diferența. (1), (2)
Acest articol despre chistul epidermoid este strict informativ și nu poate înlocui un diagnostic avizat. Dacă te confrunți cu o astfel de condiție medicală, chiar dacă nu ai dureri, mergi la medic pentru monitorizare și îngrijiri adecvate nevoilor!
Web Design by DowMedia