Cei care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor ar putea rămâne fără mașină, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că modificările legislative vor fi înaintate în primele două săptămâni ale actualei sesiuni parlamentare.
Ciolacu a spus că în primele două săptămâni ale actualei sesiuni parlamentare Guvernul va face propuneri care vizează modificări legislative privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de droguri, propuneri care au fost prezentate, sâmbătă, în şedinţa PSD, de către fostul ministru a Justiţiei Robert Cazanciuc - anunta hotnews.ro
„Vor fi măsuri şi pentru cei care vor conduce sub influenţa alcoolului şi sub influenţa drogurilor, măsuri drastice şi propuneri venite de la colegi ca timp de cel puţin 10 ani să nu mai ai dreptul să deţii un permis de conducere când vei depistat de către Poliţie într-o astfel de situaţie şi chiar confiscarea autovehiculului pe care îl foloseşti în momentul infracţiunii”, a anunţat Marcel Ciolacu.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat luni seară că va propune modificarea legislaţiei privind drogurile, astfel încât să fie făcut test antidrog la examinarea pentru dobândirea sau restituirea carnetului de conducere anulat pentru consum de substanţe interzise, mașinile în care sunt depistate droguri să fie confiscate. El a mai propus suspendarea şi anularea înmatriculării în cazul în care autovehiculul nu deţine RCA, similar actualei soluţii referitoare la ITP. Predoiu a făcut aceste declarații când a prezentat concluziile Corpului de control în cazul accidentului de la 2 Mai, unde un băiat de 19 ani, care conducea drogat, a ucis cu mașina doi tineri. Vlad Pascu fusese oprit de către echipaje de poliție și în noaptea tragediei și cu o zi înaintea accidentului și lăsat să plece deși mașina nu avea RCA, iar în autoturism au fost găsite droguri.
Marcel Ciolacu a reacționat spunând că măsurile anunțate de Predoiu sunt „un pas înainte pe un traseu corect, dar nu sunt suficiente” și că așteaptă de la Poliție să „lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri”.
„Celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele”
Marcel Ciolacu a mai spus că există o propunere depusă la Camera Deputaţilor privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, prin care „celebrele păcănele să fie eliminate din toate oraşele, aşa cum este peste tot în Europa”.
Proiectul anunțat de Ciolacu, care a vorbit despre prioritățile PSD în următoarea sesiune parlamentară, este unul mai vechi, care prevede închiderea tuturor operatorilor din acest segment aflați în interiorul localităților.
Proiectul de lege este semnat de 88 de parlamentari PSD și vizează modificarea OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.
- „Știu că o astfel de inițiativă va naște mari controverse, dar cred că este necesară în perspectiva luptei cu dependența față de jocurile de noroc.
- Fenomenul a luat o amploare îngrijorătoare, mai ales în rândul tinerilor, aceștia dezvoltând o adicție extrem de periculoasă.
- Sute de mii de oameni suferă de pe urma acestui flagel, mai ales că spațiile în care se poate juca se află la tot pasul.
- Experiența altor state europene ne arată că localizarea sălilor de joc în afara localităților scade numărul jucătorilor, iar prin modificările aduse acestei legi luăm și o măsură de prevenire a dependenței față de jocurile de noroc”, susținea liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.
Principalele prevederi ale proiectului de lege:
- „sălile de jocuri de noroc pot funcționa „la cel mult 50 de metri de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului București”.
- dețin avizul de amplasament eliberat de consiliul local. Conținutul avizului și procedura de obținere se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
- spațiul propus nu este situat la mai puțin de 300 de m de un așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, un așezământ de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în incinta acestora.
- se interzice desfășurarea de jocuri de noroc în spații care din cauza amplasării ar conduce la obstrucționarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locații de interes (intrări în imobile, pasaje pietonale, spații ale mijloacelor de transport în comun).
- în localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori nu se poate acorda autorizație de exploatere a jocurilor de noroc.
- (...) nu se aplică spațiilor în care se desfășoară jocuri loto tradiționale și la distanță, noroc, noroc plus și super noroc, expres și lozuri”.