Cum s-a reluat cazul Măciuca, unde bolnavii erau legați cu chingi și lucrau pentru șefi, dar și pentru biserică și localnici
Pe 23 ianuarie 2017, echipa de investigații a Gazetei Sporturilor a publicat imagini cu abuzurile la care au fost supuși suferinzii psihic din centrul de azil din comuna Măciuca, județul Vâlcea. Oamenii erau legați cu chingi de paturi și puși să robotească pentru șeful centrului, managerul Sergiu Smărăndoiu (foto), acasă la acesta. Procurorii au deschis dosar penal.
Câteva luni mai târziu, dosarul a fost clasat. În 2023, a pornit reinvestigarea judiciară a cauzei. Ordonanța de redeschidere acuză „efortul fizic de intensitate ridicată” la care erau supuși bolnavii. Ei lucrau la casa șefului centrului, dar și la „pardosirea bisericii” sau la „turnarea unei alei” - INFORMEAZA https://www.libertatea.ro/
Azilele groazei nu sunt doar în Ilfov. Cutremurul din societate a trimis unde de șoc până la vechile cazuri. În 2017, presa a publicat mărturii și fotografii din Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică (CRRN) Măciuca, unde: Bolnavii erau legați de paturi ori bănci cu chingi; Erau lăsați nesupravegheați, de multe ori dezbrăcați; Lucrau la casa șefului de centru Sergiu Smărăndoiu. Libertatea a scris, pe 17 iulie 2023, că Sergiu Smărăndoiu, managerul din 2017 de la Măciuca, este în continuare manager la un alt centru de îngrijire a vârstnicilor din județ.
Iar șeful DGASPC Vâlcea din 2017, Nicolae Badea, ocupă aceeași funcție ca pe vremea mărturiilor și imaginilor despre oameni legați și munciți în interes privat la Măciuca.
Dosarul a fost redeschis de Parchetul General
Vineri, 21 iulie 2023, Parchetul a confirmat pentru Libertatea că dosarul este în lucru și se cercetează faptele. Se fac cercetări cu privire la faptele de abuz în serviciu, abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție și lipsire de libertate, se arată în răspuns. Detaliile din ordonanța de redeschidere a dosarului se regăsesc în dosarul public prin care un judecător de cameră preliminară a dat undă verde pentru reluarea cercetărilor.
Lucrau la alei, lemne, garduri și la biserică Judecătorul a observat, în motivare, că din declarațiile a patru martori și fotografiile de la dosar, „rezidenţii erau folosiţi la muncă pe scară largă, de aproape întreaga comunitate locală”. „Activitățile efectuate presupuneau şi efort fizic de intensitate ridicată”, a consemnat magistratul. Pe lângă ridicarea gardului de la casa șefului de centru Sergiu Smărăndoiu, aceștia lucrau, conform procurorilor, și la „turnarea unei alei, pardosirea bisericii, căratul lemnelor etc.”.
Foto: Trei bolnavi de la Centrul din Măciuca, doi bărbați și o femeie, muncind la casa managerului Smărăndoiu
„Condiții de nelegalitate”
Când procurorii vâlceni au clasat cazul, au vorbit despre fotografii vechi, care nu mai sunt de actualitate. Colegii lor de la Parchetul General au descoperit că e vorba de imagini din 2016. Iar centrul fusese renovat chiar în anul anterior publicării imaginilor de jurnaliștii GSP/Libertatea. Procurorii afirmă că „exploatarea prin muncă, contenționarea ilegală, ţinerea rezidenţilor în condiţii de igienă şi de trai precare (dezbrăcaţi, nesupravegheaţi) alcătuiesc indicii ale unor tratamente inumane şi degradante”.
Oamenii legii au observat modul în care aceștia erau legați: „Din analiza fotografiilor de la dosar din perspectiva prevederilor legale indicate, reiese în mod indubitabil că legarea de paturi şi de bănci a persoanelor cu dizabilităţi din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca în cursul anului 2016 s-a produs în condiţii de nelegalitate” – fragment din motivarea dosarului prin care cazul Măciuca a fost redeschis. Bolnavii psihic erau legați cu chingi de paturi Unii angajați le luau mâncarea Mai mult, centrul avusese probleme și în trecut, iar unii angajați furau din mâncarea bolnavilor. La dosar se arată că, în cursul anului 2015, magazionerul a fost prins că sustrăgea „alimente din porţiile beneficiarilor”. Procurorii amintesc că, pe 13 august 2015, au fost găsite asupra sa 3 porţii de kaizer, 3 porţii de parizer, două bucăţi de brânză topită, 5-6 porţii de pâine „cu privire la care a recunoscut că le-a luat din porţiile beneficiarilor” - relatează libertatea.ro
Având în vedere gravitatea acuzațiilor din acest dosar penal, așteptăm un punct de vedere de la Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea, instituție în subordinea căreia se află inclusiv centrul de la Măciuca (prin DGASPC). De asemenea, așteptăm un punct de vedere de la primarul localității Măciuca, Mugur Mărcoianu, în legătură cu aspectele prezentate mai sus! Știa sau nu știa ce se întâmplă în comuna pe care o păstorește (abuzurile de la azilul Măciuca)?!
Web Design by DowMedia