Zece elevi din Râmnicu Vâlcea vor reprezenta România la concursul mondial de robotică din Maroc

miercuri, 19 aprilie 2023

O echipă de 10 liceeni de la Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân” din Râmnic va reprezenta anul acesta România la Campionatul Mondial de Robotică, ce va avea loc la Marakesh, în Maroc, în perioada 16-22 mai.

Înfiinţată în urmă cu trei ani, Infinitronics este una dintre cele trei echipe de robotică ale Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea, iar anul acesta s-a calificat pentru prima dată la etapa internaţională a competiţiei „First Lego League Challenge”, după ce a obţinut locul al doilea la etapa naţională. Vâlcenii au făcut o impresie bună la toate cele trei probe ale competiţiei, valori fundamentale, robotică şi soluţii inovatoare, însă cel mai bine s-au descurcat pe partea de inovare.

„Ne-am calificat la naţională datorită proiectului de inovare, un concept de casă care se vrea a fi independentă din punct de vedere termic şi energetic, cu mai multe elemente. Am avut locul I la etapa regională şi, mai departe, la etapa naţională am crescut, pentru că premiile de campioni şi vicecampioni se dau acelor echipe care întrunesc excelenţă la toate probele, nu doar la una singură.

Ei au funcţionat foarte bine ca o echipă şi s-a văzut acest lucru la valorile fundamentale. Au avut rezultate bune şi la proba de robotică. Punctajul nu a fost neapărat extraordinar, adică nu a fost maxim, dar s-a văzut că s-au bucurat de fiecare dată, pentru că, până la urmă, despre asta este vorba: să se bucure şi să lucreze împreună”, a declarat coordonatoarea echipei, Antonia Haller, profesor de informatică la colegiul vâlcean.

Ideea realizării unei case independente energetic le-a venit tinerilor vâlceni în contextul creşterii preţurilor la electricitate şi gaz. Proiectul lor are soluţii inovative în special pe partea de stocare a acestei energii, dar foloseşte şi elemente cum ar fi panourile fotovoltaice, geamurile cu sticlă fotovoltaică sau centrala pe biogaz, care se folosesc de mai mulţi ani şi în România.

„Ideea noastră, complet inovativă şi care nu mai există pe piaţa energetică, constă într-un compresor, care pe parcursul zilei se va folosi de energia electrică produsă de panourile solare şi de biogazul produs de centrala pe bază de compost, iar pe parcursul nopţii şi de fiecare dată când utilizatorul casei o să aibă nevoie de energie termică sau electrică va pune în funcţiune un sistem. Acesta funcţionează în felul următor: o butelie pusă în funcţiune cu biogazul care trece printr-o serie de trei turbine, care vor face ruperea de presiune şi în acelaşi timp vor produce energie electrică pentru casă.

Apoi, după ce ruperea de presiune o să fie făcută prin turbine, se va ajunge într-un cazan în care biogazul va încălzi apă la temperaturi de peste 100 grade Celsius, transformând-o în abur, care l-a rândul lui va trece printr-o turbină specială de abur ce va produce din nou energie electrică. Surplusul de abur va fi recirculat prin sistem pentru ca pierderile să fie cât mai mici. În acest fel casa devine independentă energetic, iar poluarea scade semnificativ”, explică Vlad Popescu, unul dintre membrii echipei, potrivit Agerpres.

De altfel, ca să arate că acest proiect de casă este fiabil, tinerii vâlceni l-au postat şi pe pagina lor de internet, acolo unde cei interesaţi pot să facă şi o simulare a costului instalării unui astfel de sistem.

„Ştiţi foarte bine că preţurile au crescut foarte mult la electricitate şi apă caldă în ultima perioadă, iar poluarea, la fel, creşte necontrolat, dar prin această idee, practic, orice casă poate să devină independentă energetic. Pe site-ul nostru, cei interesaţi găsesc multe informaţii despre noi şi despre proiectul nostru, dar avem şi un calculator unde oricine este interesat, în funcţie de dimensiunile casei şi de ceea ce vrea să ia de la casa noastră, poate să calculeze un cost. Noi am făcut un calcul pentru o casă medie şi cu totul, inclusiv panourile solare, ar costa în jur de 10.000 de euro, iar costurile se amortizează relativ repede – în jur de patru ani”, a adăugat liceanul vâlcean.

Nici pe partea de robotică liceeni vâlceni nu vor să se lase mai prejos. Şi-au propus să lucreze şi să îmbunătăţească robotul lor realizat din piese lego, iar la Marakesh să obţină un punctaj cât mai mare.

„Robotul trebuie să realizeze cât mai multe misiuni pentru a acumula cât mai multe puncte. Sunt 14 misiuni din care rezultă un maxim de 410 puncte, iar noi trebuie să lucrăm împreună la proiectare şi în acelaşi timp şi la programarea robotului pentru a ajunge la un rezultat cât mai bun.

Robotul nostru e mult mai compact, pentru că l-am gândit să aibă un centru de greutate cât mai stabil, să fie cât mai cubic, pentru a rezulta o mişcare mult mai eficientă a acestuia. Pe parcursul acestor zile, vom încerca să lucrăm ca să ajungem la un maxim de puncte şi să ne asigurăm un loc cât mai bun şi la robot”, a precizat Liviu Petrică, un alt membru al echipei vâlcene.

Pentru realizarea acestor proiecte, liceeni au muncit mult. Timp de şase luni, cu toţii au fost implicaţi în cercetare, rezolvare de probleme, programare şi inginerie, uneori şi câte 10 ore pe zi.

„Echipa este formată din elevi din două clase, a X-a şi a XI-a, care au program diferit. Cei de-a X-a învaţă după-amiază, iar cei de-a XI-a învaţă dimineaţa, iar până am început să lucrăm împreună a fost un pic cam greu. Am creat grup de Whatsapp şi trimiteam mesaje cu ce au făcut cei de-a X-a dimineaţa astfel încât să preia cei de-a XI-a după-amiază.

Între regională şi naţională, am stat în laborator şi 10 ore, de dimineaţa până seara. Am avut şi înţelegerea unora dintre colegi, care ne-au mai păsuit puţin pe la ore, astfel încât să reuşim să lucrăm împreună”, a spus Antonia Haller.

Niciun efort nu a fost însă prea mare şi, indiferent de rezultatul pe care îl vor obţine în Maroc, cei 10 liceeni vâlceni sunt hotărâţi să rămână o echipă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe