Conducerea Primăriei Râmnicului intenţionează să construiască un dispensar nou pentru cetăţenii din cartierele mărginaşe din sudul municipiului, în prezent medicii de familie din aceste zone desfăşurându-şi activitatea într-o clădire cu o vechime de 100 de ani ce nu mai îndeplineşte condiţiile necesare.
Potrivit proiectului de hotărâre pentru aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici, care va fi supus votului consilierilor locali miercuri,, noua clădire ar putea funcţiona şi cu rol de centru de permanenţă pentru populaţia din zonă, în mare parte persoane vârstnice.
‘Medicii de familie care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, cartierele Copăcelu, Căzăneşti, Râureni, Stolniceni, Colonia Nuci (aici întâlnim preponderent cetăţeni de etnie romă) dar şi cetăţenii din cartierele amintite, au solicitat sprijin autorităţii locale în construirea unui spaţiu adecvat pentru activitatea de medicină primară. La această dată, cadrele medicale îşi desfăşoară activitatea de medicină primară într-o clădire realizată de săteni, încă din anul 1923, condiţiile fiind neadecvate pentru acest serviciu oferit cetăţenilor. De asemenea, medicii de familie din aceasta zonă au beneficiat de o finanţare de 45.000 euro pentru dotarea cu echipamente performante, însă nu dispun de spaţiul necesar utilizării acestor echipamente. De asemenea, pentru satisfacerea cerinţelor cetăţenilor, municipalitatea analizează posibilitatea amenajării în aceasta clădire nouă şi a unui spaţiu de permanenţă pentru sănătate’, se arată în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre.
Potrivit documentului menţionat, existenţa unui spaţiu cu funcţiuni de cabinete medici familie în această zonă, realizat în condiţii de respectare a legislaţiei în vigoare şi dotat corespunzător, ar creşte şansele la viaţă până la sosirea ambulanţei în cazuri medicale de urgenţă. De asemenea, noul dispensar ar ajuta la evitarea suprasolicitării unităţilor sanitare din mediul urban, deoarece ar putea prelua şi trata cazurile uşoare în proximitatea domiciliului pacientului.
Noul dispensar ar urma să fie construit pe un teren al municipalităţii din cartierul Căzăneşti, va avea o suprafaţă de circa 284 metri pătraţi şi va cuprinde trei cabinete medicale, sală de tratamente, sală de recoltare analize, sală de triaj, sală de aşteptare şi chiar un birou pentru Poliţia Locală. În plus, clădirea va fi şi una verde, pentru asigurarea energiei electrice urmând să fie montate pe acoperiş panouri fotovoltaice.
Proiectul are o valoare de peste 5,4 milioane de lei şi urmează să fie terminat într-un an, în cazul în care va fi aprobat de către consilierii locali. AGERPRES