România, printre ultimele țări într-un top al atractivității pentru companiile private

miercuri, 8 martie 2023
România ocupă locul 28 din 34 de țări EMEA într-un top al atractivității pentru companiile private

Țara noastră înregistrează cel mai bun scor dintre cele 34 de state pentru cadrul fiscal, fiind la polul opus la capitolul sănătate, conform unui studiu PwC, citat de portalul cu știri financiare Money Buzz.

România obține cel mai bun scor la capitolul cadru fiscal și de reglementare care ia în considerare nivelul principalelor trei taxe și la care ocupă primul loc între cele 34 de țări analizate. Următoarea categorie unde țara noastră punctează sus este macroeconomie, unde ocupă locul 8, în timp ce la restul categoriilor se situează în partea de jos a clasamentului

Astfel, la politici sociale, de guvernanță și mediu (ESG) ocupă locul 24, la mediul de afaceri – locul 26, tehnologie și infrastructură – locul 30, competențe și talente – locul 32, iar la sănătate publică – locul 34, ultimul loc.

Aceste poziții plasează România în a treia categorie a analizei, a statelor curs de dezvoltare, înainte de Polonia, dar după Lituania, Portugalia, Italia, Cehia, Slovenia, Rusia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și Letonia.

În prima categorie, a statelor lider din punct de vedere al atractivității se află Elveția, Norvegia, Marea Britanie, Germania și Suedia, iar în a doua, a statelor avansate, sunt Franța, Danemarca, Finlanda, Spania, Luxemburg, Olanda, Estonia, Irlanda, Austria, Malta și Belgia.

Care sunt punctele forte ale României pentru dezvoltarea unui business

România are una dintre cele mai rapide creșteri economice: având în vedere avansul din 2021, este preconizată o accelerare a creșterii PIB, indicator care o plasează între cele cinci economii cu cea mai rapidă creștere.

De asemenea, emisiile de CO2 pe cap de locuitor din România se numără printre cele mai scăzute cinci dintre cele 34 de țări. Un alt plus este că 68,3% din populația țării se află la vârsta activă, al doilea procent dintre teritoriile analizate.

Care sunt punctele slabe ale țării noastre

Rata inflației record, care plasează România printre țările cu cele mai mari rate ale inflației dintre cele 34 de țări analizate, este cel mai mare motiv de îngrijorare. În plus, România are una dintre cele mai mici rate ale venitului național brut pe cap de locuitor, de 12.620 dolari.

Țara noastră realizează cele mai mici cheltuieli pentru sănătatea publică și are printre rezultatele cele  mai slabe în acest domeniu comparativ cu alte state din analiză.

Decalajul dintre femei și bărbați în România este unul dintre cele mai mari dintre toate statele analizate, iar România alocă 3,1% din PIB pentru educație, având printre cele mai mici cheltuieli pentru acest domeniu.

Scorurile privind utilizarea internetului și accesul la internet în bandă largă sunt scăzute pentru România în comparație cu majoritatea celorlalte țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe