Cum se țin sub control anumite afecțiuni oculare

vineri, 17 februarie 2023

 

Sură foto: Freepik

Văzul este deosebit de important, contribuind, printre altele, la orientarea în spațiu, evitarea accidentelor și desfășurarea activităților zilnice complexe. Toate procesele care fac posibilă înregistrarea sa la nivelul creierului au loc în diversele structuri ale ochiului și sunt transmise mai departe prin intermediul nervului optic. De aceea, este important să ai grijă de sănătatea ochilor în mod constant.

Află din acest articol cum pot fi ținute sub control anumite afecțiuni oculare. 

Erorile de refracție ale ochiului

Cele mai comune probleme de sănătate ale ochiului sunt cauzate de viciile de refracție. Acestea pot conduce la:

  • Miopie - în acest caz, percepi obiectele aflate la distanță în neclar;
  • Hipermetropie - nu poți distinge obiectele din apropiere foarte bine; 
  • Astigmatism - din cauza unei curburi anormale a corneei, percepi atât obiectele apropiate, cât și cele aflate la o distanță mai mare ca fiind dublate sau neclare;
  • Prezbiție - este un proces natural și gradual prin care ochii tăi pierd abilitatea de a se concentra pe obiectele din apropiere. Adesea, își face apariția după împlinirea vârstei de 40 de ani.  

Toate aceste deficiențe de vedere sunt cauzate de probleme structurale ale ochiului care previn formarea corectă a imaginii pe retină. Poți ține sub control o astfel de afecțiune prin programarea periodică a unui consult optometric. Astfel, vei descoperi în faze incipiente dacă există un anumit viciu de refracție și vei putea urmări, ulterior evoluția lui. Totodată, vei ști exact ce dioptrii sunt necesare pentru ochelarii sau lentilele de contact recomandate, iar purtarea acestora zilnic poate ajuta fie la stagnarea dioptriilor, fie la o evoluție mai lentă a afecțiunii. [1]

Poți găsi ochelari de vedere în Râmnicul Vâlcea capabili să corecteze aceste vicii de refracție cu ușurință. În plus, vei putea explora o diversitate de stiluri, materiale și culori impresionate. Astfel, alegerea perechii favorite va fi facilă. 

Oboseala oculară sau astenopia acomodativă 

Timpul îndelungat pe care îl petreci utilizând diverse dispozitive electronice cu ecrane luminoase poate cauza oboseală oculară și un disconfort semnificativ. În mod normal, oamenii clipesc de aproximativ 15 ori într-un minut. Atunci când te concentrezi asupra unui ecran, acest număr scade la jumătate sau chiar la o treime. Prin urmare, apare senzația de ochi uscați, iritați și obosiți, putându-se ajunge și la dificultăți de concentrare sau vedere încețoșată. 

Pentru a evita astfel de probleme, poți aplica următoarele reguli:

  • Stai cât mai departe de ecranul computerului pe care îl utilizezi - trebuie să existe o distanță de cel puțin 65 de centimetri;
  • Utilizează filtre pentru ecran care diminuează nivelul reflexiilor; 
  • Schimbă direcția privirii la fiecare 20 de minute - este important ca privirea ta să părăsească ecranul și să se concentreze pe un obiect aflat la aproximativ 6 metri distanță pentru 20 de secunde; 
  • Menține ecranele curate - amprentele și alte reziduuri pot impune un efort suplimentar din partea ochilor;
  • Investește în ochelari speciali pentru calculator cu lentile care neutralizează lumina albastră, au efect de reducere a reflexiilor și asigură un contrast optim atunci când sursele de lumină sunt artificiale. [2]

Sindromul de ochi uscat

O altă afecțiune comună pe care o poți controla este sindromul de ochi uscat. Acesta se dezvoltă atunci când lacrimile nu mai sunt capabile să asigure lubrifiere adecvată la nivelul ochilor. Din acest motiv, suprafața ochiului este afectată de inflamație și chiar deteriorare. Pot apărea inclusiv senzații de arsură sau înțepături. 

 

Acest sindrom poate fi cauzat de înaintarea în vârstă, purtarea pe termen lung a lentilelor de contact, schimbările hormonale asociate cu menopauza sau o dietă săracă în vitamina A. Poți evita disconfortul pe care îl creează prin:

  • Utilizarea de picături oftalmologice adecvate atunci când porți lentile de contact;
  • Menținerea unei umidități optime în interiorul casei;
  • Odihnirea ochilor la intervale regulate atunci când studiezi sau folosești ecrane un timp îndelungat;
  • Evitarea fumatului;
  • Purtarea de ochelari de soare sau a unui alt echipament protectiv pentru ochi - astfel de accesorii pot bloca vântul și aerul uscat. [3]

 

Dacă ai în vedere aceste afecțiuni comune ale ochilor și modurile prin care le  poți minimiza impactul, îți va fi mai ușor să protejezi sănătatea ochilor în fiecare zi. 

 

Bibliografie: 

  1. Kandola, Aaron. “What to Know about Common Eye Problems.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 27 Oct. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/eye-problems#common-eye-problems. Accesat la 17 Nov. 2022.
  2. ‌Marcin, Ashley. “How Does the 20-20-20 Rule Prevent Eye Strain?” Healthline, Healthline Media, Feb. 2017, www.healthline.com/health/eye-health/20-20-20-rule#prevention. Accesat la 17 Nov. 2022.
  3. ‌“Dry Eyes - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/symptoms-causes/syc-20371863. Accesat la 17 Nov. 2022.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe