Conceptul de eficiență energetică s-a schimbat drastic în ultimii ani. Tranziția verde a contribuit la conștientizarea impactului pozitiv pe care creșterea eficienței energetice îl are asupra mediului, iar împreună cu tranziția digitală au deschis calea către o serie de soluții inovatoare în sectorul energetic.
În plus, Pactul verde european și pregătirea Europei pentru era digitală au devenit două dintre prioritățile principale ale Comisiei Europene. În acest scop, în anii ce urmează, Comisia și-a propus o serie de măsuri și acțiuni pentru digitalizarea sectorului energetic, în care se regăsesc:
Industriile care se concentrau exclusiv pe adaptarea la cele mai noi echipamente și la sisteme mai eficiente au realizat acum potențialul imens al digitalizării și importanța reducerii consumului și a risipei de energie.
O soluție la care companiile pot apela pentru a îmbunătății eficienta energetica prin digitalizare este implementarea unui sistem de monitorizare a consumurilor energetice. Sistemele de monitorizare sunt capabile să colecteze și să transmită în timp real date despre unde, când și cum este utilizată energia, iar astfel, managerii energetici beneficiază de un instrument cheie cu ajutorul căruia pot deține controlul asupra consumurilor energetice, pot stabili tendințe de consum și pot identifica risipa de energie.
Totodată, necesitatea de a integra în mod adecvat sursele regenerabile de energie în rețeaua electrică a făcut ca digitalizarea să fie un diferențiator semnificativ al pieței. Soluțiile digitale sunt în prezent capabile să utilizeze în mod eficient resursele energetice, indicând când și unde este mai fezabilă utilizarea surselor regenerabile. Astfel, în timpul zilelor însorite, sistemul poate direcționa cererea de energie exclusiv către sistemul de panouri fotovoltaice, schimbând-o către alte surse atunci când se preconizează că producția de energie realizată de centrala fotovoltaică va fi redusă.
Digitalizarea sistemului energetic din România va schimba, așadar, modul în care este produsă, transportată, distribuită, stocată și consumată energia electrică. Astăzi, mai mult ca oricând, întâlnim nevoia de acțiuni imediate, în vederea accelerării tranziției energetice și a decarbonării.
Web Design by DowMedia