Îți mai amintești cum era copilăria ta și cum trecea timpul atunci când principala activitate era doar joaca? Știi cum mașinuța primită de ziua ta, ori păpușa, cadou de la Moșul, erau neprețuite și te jucai cu ele până se rupeau sau le pierdeai? Asta se întâmpla pentru că vremurile în care tu ai trăit nu se compară cu cele în care crește copilul tău, înconjurat de atât de multe oportunități de petrecere a timpului liber și de nenumărate jucării și jocuri, la care tu nici nu visai când erai de vârsta lui.
Se spune că cei mici învață cel mai bine prin joacă. Ai văzut probabil cum, cel mic, prinde imediat regulile unui joc, indiferent că jocul este unul fizic, ori unul online. De ce să nu te folosești de capacitatea aceasta a lui? Încearcă să-i dezvolți anumite competențe în timp ce el face ceea ce îi place și ce-l atrage cel mai mult la vârsta copilăriei: să se joace.
Cu puțină imaginație și răbdare din partea ta, pe termen lung poți modela un viitor arhitect sau inginer, însă, pe termen scurt, poți crea o legătură și o prietenie foarte frumoase cu copilul tău, lucruri pe care orice părinte le-ar dori.
Cum să faci asta? Ei bine, răspunsul este foarte simplu: pune-i la dispoziție jocurile potrivite, care să-l facă să vrea să descopere, să creeze ceva cu mânuțele sale, să construiască lucruri, apoi să le dărâme și să o ia de la capăt, construind ceva și mai măreț. Secretul este să o faceți împreună. Să petreceți timp de calitate, unul lângă celălalt, lucrând în echipă. Ideea nu este să faci tu lucrurile în locul său ci să îl ajuți, lăsându-l pe el să preia inițiativa și să fie “șeful de proiect”.
Iată câteva jocuri pe care le puteți juca împreună:
Aceste piese sunt foarte populare și poți construi tot felul de “lumi” cu ele. În prezent unul din articolele populare printre puști este LEGO Ninjago; în general piesele Lego îți pun la dispoziție nenumărate posibilități să construiești case, mașini, roboți, fiind recomandate pentru copiii cu vârste între 1 și 12 ani, însă există și seturi pentru adolescenți sau adulți, mai complexe și care necesită mai multă concentrare. Pe Altex.ro găsești cu siguranță un astfel de joc potrivit vârstei și preferințelor copilului tău.
2. Puzzle-urile
Formarea unei imagini din piese mici, amestecate, poate crește concentrarea celui mic, dar îl va și obliga să își folosească din plin logica, lucruri care, pe viitor, îi vor fi de folos. Începe cu puzzle-uri mici, de câteva piese, apoi continuă, pe măsură ce crește. La finalul unui astfel de proiect, unde poți ajunge la 1000 - 2000 de piese, mândria și legătura creată între voi, vă vor face să uitați orele de muncă și concentrare.
3. Creați jucării din obiectele pe care le aveți la îndemână
O căsuță încăpătoare pentru păpuși poate fi scumpă, însă copilul tău ar trebui învățat că nu bate din palme și va primi imediat ceea ce își dorește. Nu ar fi o educație sănătoasă. O cutie de carton, împreună cu o pereche de foarfece și bandă adezivă pot face minuni și, din câteva manevre, poți construi fetiței tale căsuța pentru păpuși pe care și-a imaginat-o, fiind personalizată de ea, așa cum considera că ar fi potrivită pentru prietenele ei în miniatură.
4. Inventați jocuri noi
Da… inventați jocuri… creați reguli și recompense, pași de urmat și scurtături pentru un joc nou, personalizat în primul rând de copilul tău.
Copiii sunt ca lutul - pot fi atât de ușor de modelat când sunt mici; pentru copilul tău, tu ești olarul care îl modelează, însă trebuie să îl modelezi într-un fel în care el să nu simtă o obligație de a învăța, ci o plăcere.
Sursa foto: unsplash.com
Web Design by DowMedia