3 metode prin care poți preveni infecția cu helicobacter pylori

joi, 17 noiembrie 2022

Sursa foto: Shutterstock.com

Helicobacter pylori este un tip de bacterie care infectează stomacul și care produce leziuni atât la nivelul țesuturilor acestuia, cât și la nivelul primei părți ale intestinului subțire (duodenul).

Chiar dacă infecția poate fi fără simptome în majoritatea cazurilor, este totuși posibil, ca unele persoane să prezinte inflamație sau ulcer peptic, din cauza distrugerii mucoasei gastrice [1].

Deoarece prevenția este mult mai ușor de realizat decât tratarea afecțiunii în sine, citește în continuare acest articol pentru a afla câteva metode bune de reducere a riscului de infectare!

Bacteria se poate răspândi de la o persoană la alta, fie prin contactul direct cu saliva sau fecalele persoanei infectate, fie prin consumul alimentelor sau băuturilor contaminate [2].

Asta înseamnă, că există câteva metode simple de prevenire a infecției cu helicobacter pylori, cum ar fi:

Igiena corespunzătoare

Spălatul pe mâini după ce ai folosit toaleta, înainte de masă și înainte de a începe să gătești, poate reduce șansa de contaminare cu această bacterie.

Asigură-te că folosești săpunuri antibacteriene și că te speli corespunzător pe mâini, pentru un grad cât mai mare de protecție. Adițional, poți folosi și soluții dezinfectate antibacteriene, atunci când ai ieșit în oraș sau la restaurant [3].

Consumă apă din surse sigure

Apa contaminată poate introduce cu ușurință bacteria în organism. Ca urmare, asigură-te că bei apă îmbuteliată de fiecare dată, mai ales dacă te afli în țări care sunt în curs de dezvoltare.

Folosirea apei îmbuteliate este necesară și pentru celelalte activități care ar putea duce la contaminare, cum ar fi spălatul veselei, gătitul sau spălatul pe dinți [4].

Evită mâncarea gătită necorespunzător

Dacă ești de părere că mâncarea cumpărată sau comandată de tine, nu a fost gătită corespunzător și la temperaturi sigure, atunci evită consumul acesteia.

Este indicat să-ți gătești singur mâncarea, folosind apă sigură și temperaturi corespunzătoare, pentru a reduce cât mai mult posibilitatea de infectare [4].

Factorii care pot crește riscul de infectare

Majoritatea persoanelor contractează infecția în timpul copilăriei. Factorii care cresc riscul de infectare, sunt de obicei asociați cu stilul și condițiile de viață, cum ar fi:

  • Trăitul în locuințe aglomerate - numărul mare de persoane într-o singură casă, poate crește riscul de infectare cu helicobacter pylori.
  • Absența apei potabile - dacă nu există surse sigure de apă potabilă, atunci riscul de infectare poate fi mult mai mare.
  • Trăitul alături de cineva infectat deja - dacă partenerul sau un membru de familie este infectat, atunci bacteria se poate răspândi mai ușor și la persoanele neinfectate din apropiere [2].

Simptomele infecției

Chiar dacă reduci considerabil factorii de risc și aplici metodele de prevenție, este totuși bine de știut și potențialele manifestări ale infecției cu helicobacter pylori, pentru a putea obține cât mai curând posibil tratamentul corespunzător.

Bacteria se multiplică în mucoasa stomacului sau a duodenului. Pentru a se proteja de acidul gastric, aceasta secretă o enzimă care transforma ureea în amoniac, ceea ce îi permite să trăiască în stomac și să îi degradeze treptat țesuturile, fapt care duce la apariția ulcerului peptic. [3].

Majoritatea copiilor nu prezintă simptome în urma infectării cu helicobacter pylori. Acestea sunt prezente de obicei, doar în rândul persoanelor care au dezvoltat gastrita sau ulcerul peptic și pot include:

  • senzație de arsură la nivelul stomacului, care poate dura de la câteva minute, la câteva ore;
  • scădere neintenționată în greutate;
  • balonare;
  • greață și vărsături, care pot conține și sânge;
  • indigestie;
  • scaune cu sânge [3].

Este recomandată o consultație medicală specializată, dacă prezinți durere de stomac severa și vărsături sau scaune cu sânge, pentru ca medicul să pună diagnosticul exact și să prescrie tratamentul corespunzător, în funcție de fiecare caz în parte.

Întrucât infecția cu helicobacter pylori, poate duce la complicații severe, nu este indicată ignorarea simptomelor sau asocierea acestora cu alte probleme mai puțin severe.

Referințe:

  1. “Helicobacter Pylori.” Helicobacter Pylori | Johns Hopkins Medicine, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/helicobacter-pylori. Data accesării: 27.10.2022
  2. “Helicobacter Pylori (H. Pylori) Infection.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171. Data accesării: 27.10.2022
  3. “H. Pylori Infection: How Do You Get, Causes, Symptoms, Tests & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21463-h-pylori-infection#prevention. Data accesării: 27.10.2022
  4. Colledge, Helen. “H. Pylori Bacterial Infection: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/helicobacter-pylori. Data accesării: 27.10.2022

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe