Chimcomplex, în cărți pentru a primi bani din PNRR pentru investiții în hidrogen verde în România

duminică, 16 octombrie 2022

Unsprezece companii, printre care gigantul Monsson, OMV Petrom, combinatul chimic Chimcomplex și o companie controlată de furnizorul de gaze Nova Power & Gas, au primit acceptul, în prima etapă, să dezvolte capacități pentru producția de hidrogen verde, în cadrul unui apel finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform informațiilor Economedia.

Reamintim că în iunie ministerul Energiei a lansat o schemă de ajutor de stat finanțată cu aproape 150 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a sprijini investiţiile în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză.

Potrivit prevederilor PNRR, intervenția vizează promovarea investiţiilor în construirea unei noi capacităţi de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză. Punerea în funcţiune a unei capacități de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an trebuie realizată până în trimestrul IV 2025.

Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022 este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.

Conform informațiilor Economedia, 32 de companii au depus proiecte în cadrul acestui apel de finanțare din PNRR.

Iar acum, Ministerul Energiei a decis că numai 11 companii sunt acceptate, în etapa de verificare administrativă și a eligibilității în conformitate cu cerințele Ghidului specific. Conform informațiilor Economedia, urmează evaluarea tehnico-economică, realizată tot de Ministerul Energiei, și apoi lista finală cu câștigătorii.

Conform informațiilor prezentate anterior de Economedia, schema de ajutor de stat cu bani din PNRR pentru susținerea investițiilor în hidrogen verde a atras un interes ridicat din partea investitorilor, cererile companiilor depășind de trei ori bugetul alocat. Informația a fost transmisă pentru Economedia de Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei. Termenul-limită pentru depunerea aplicațiilor, după prelungire, a fost 31 august.

Ministerul Energiei a refuzat, în ciuda insistențelor repetate din ultima lună ale Economedia, să ne pună la dispoziție lista detaliată care include și sumele solicitate de companii și valoarea investițiilor, așa cum fac alte ministere (AICI și AICI).

Astfel, în această fază, au fost acceptate următoarele proiecte:

  1. Monsson Alma SRL – Construcție capacititate nouă de producție de hidrogen verde în instalație de electroliză – N. Bălcescu, Constanța

Monsson Alma este unul dintre cei mai puternici dezvoltatori locali de proiecte verzi din România, fiind deţinut de omul de afaceri suedez Emanuel Muntmark, cunoscut drept „regele eolienelor”. Cel mai important proiect al Monsson în România a fost parcul Fântânele-Cogealac, vândut ulterior cehilor de la CEZ și preluat apoi de australienii de la Macquarie Infrastructure and Real Assets.

  1. BPlus Advisory SRL – Unitate producție hidrogen prin electroliză, a unei capacități de stocare și comprimare

BPlus Advisory este o companie de consultanță înființată de antreprenorul Bogdan Țenu, în trecut senior manager la Ernst & Young.

  1. Nova Hydrogen Production SRL – Centrală Hidrogen 5MW – Nervia

Nova Hydrogen Production este o firmă controlată de Nova Power & Gas, distribuitor şi furnizor de gaze naturale, din grupul E-INFRA.  E-INFRA este grupul holding al Nova Power & Gas, Electrogrup, Direct One, Netcity și WESEE. Grupul este controlat de oamenii de afaceri Teofil și Simion Mureșan. Nova Power & Gas SRL s-a asociat recent cu compania de stat Nuclearelectrica, pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița. Terenul fizic aparține companiei Nova Power & Gas SRL.

  1. Chimcomplex SA Borzești – Producție de H2 verde din apă prin electroliza saramurii cu membrană polimerică schimbătoare de ioni
  2. Chimcomplex SA Borzești – Producție de hidrogen verde din apă prin electroliza saramurii cu membrană polimerică schimbptoare de ioni la Chimcomplex SA Borzești – sucursala Rm. Vâlcea

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești este controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza. Compania operează două platforme industriale, la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, după ce a cumpărat o mare parte din activele fostului combinat chimic Oltchim.

  1. OMV Petrom SA – Construire instalație producție Hidrogen (verde) prin electroliza apei

OMV Petrom este cel mai mare producător de petrol și gaze din România. Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deținute de persoane fizice și juridice.

  1. Frizon Holding SA – Construire instalație de producere hidrogen verde prin electroliza apei

Frizon Holding este o companie agricolă, producător de cereale,  și concentrează exploatații în zona Siretului inferior. Compania este condusă de Teofil Dascălu.

  1. Sudarec Romserv SRL – H-Orizon Production Plant

Sudarec Romserv este o companie din Sibiu, înființată în anul 2012, cu domeniu de activitate de închiriere şi leasing, controlată de Horațiu Cercel. Horațiu Cercel este fostul proprietar al firmei de construcţii Concefa din Sibiu (COFI) şi, la începutul acestui deceniu, era unul dintre cei mai tineri milionari de pe bursă. Cercel a fost și trimis în judecată pentru „evaziune fiscală în formă continuă”, scria Turnul Sfatului.

  1. Tehnomir SRL – Noi capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză

Tehnomir este furnizor de soluţii complete de sisteme fotovoltaice la cheie, cu sediul în Oradea. Recent, compania și-a schimbat numele în ENSYS. În 2021, compania a atras o investiție de la ROCA Investments, care a devenit acționar minoritar.

  1. Inspet SA – Înființarea unei capacități de producție hidrogen

Inspet este o companie din Ploiești, specializată în construcţia şi întreţinerea echipamentelor de petrol şi gaz. Printre clienții companiei se numără Transgaz, Romgaz, dar şi alte companii private din domeniu. Inspet este compania care a realizat cele două stații de compresoare de la Onești și Gherăiești din cadrul gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău, dar interconectorul de gaze Giurgiu – Ruse. Compania este condusă de Ciprian Păltineanu, fost bancher.

  1. Center Hub Sud SRL – Construirea unei capacități pentru producerea de hidrogen verde în instalații de electroliză

Center Hub Sud SRL este o companie din Călărași, înființată în 2019, care se ocupă de „consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării”. Compania nu a declarat activitate până anul trecut, când a raportat afaceri de 3.000 lei, cheltuieli de 2.352 și un profit net de 619 lei. Compania este deținută de Florina Goga (66,67%), Elena-Olguța Badea (33,33%) și Octavian-Ovidiu Goga (33,33%) și are un singur angajat.

Au fost respinse proiecte precum:

  • Agricost SA – Construirea unei capacități de 25 MW pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză

Agricost este deținută de grupul arab din domeniul agriculturii Al Dahra Holding din Emiratele Arabe Unite și lucrează terenuri agricole în Insula Mare a Brăilei, concesionate de la statul român.

  • Energyprod Sunny SRL – Instalație de producere a hidrogenului la CET Sud Timișoara

Energyprod Sunny este o firmă înființată de Primăria Timișoara, alături de alte trei companii (Energyprod Aqua SRL, Energyprod Waste SRL și Energyprod Biodig SRL), pentru ca instituția să obțină bani din PNRR pentru proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Toate cele patru noi societăți au acționar unic societatea de termoficare Colterm.

  • Copper Beech Solar – Centrală pentru producția de hidrogen verde, compusă din instalație de electroliză PEM, separator de apă cu hidrogen, separator de apă cu oxigen și sistem de tratare a apei, inclusiv instalație de producere a amoniului verde

Copper Beech Solar este o companie controlată de antreprenorul britanic de origine indiană Dinesh Dhamaji.

  • Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie SA – „Unitatea de producție hidrogen verde prin electroliză 2×1.5 MW S.A.P.E. Hydrogen 10”

SAPE este o societate controlată integral de Ministerul Energiei.

  • Oraș Negru Vodă – Construire parc fotovoltaic pentru producerea de hidrogen verde în instalații de electroliză
  • Termoficare Oradea SA – Instalație de producere și stocare H2 pentru producerea energiei electrice și termice la CET Oradea.F

Firmele au fost verificate pe platforma Confidas.

Sursa: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe