Chimcomplex Ramnicu Valcea: Se fac eforturi pentru ca instalația proaspăt dată în funcțiune sau întreaga platformă să nu fie băgate în conservare! Apel catre autoritatile judetene (Consiliul Judetean si Prefectura), parlamentari si Guvernul Romaniei

joi, 25 august 2022

Chimcomplex închide temporar producţia la platforma Borzeşti din cauza prețurilor la energie și gaze.

Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, a închis temporar activitatea de producţie la platforma Borzeşti din cauza preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Activitatea a fost oprită pentru două săptămâni, începând de joi. Situația este una de avarie.  Chimcomplex este cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est. ”Chimcomplex informează investitorii în legătura cu închiderea temporară a activităţii de producţie în cadrul platformei industriale Borzeşti pe o perioadă de 14 zile începând cu data de 18.08.2022, având în vedere preţurile în creştere la energie electrică şi gaze naturale. Contractele individuale de muncă ale salariaţilor afectaţi de încetarea temporară a activităţii se suspendă în această perioadă, aceştia urmând să primească o indemnizaţie de 75% din salariul de bază, conform prevederilor legale aplicabile şi contractului colectiv de muncă. Vom ţine la curent investitorii în legătură cu evoluţia situaţiei”, anunţă compania.

Chimcomplex Ramnicu Valcea: Se fac eforturi pentru ca instalația proaspăt dată în funcțiune sau întreaga platformă să nu fie băgate în conservare

In urma cu o lună a fost inaugurata si noua fabrică de polioli speciali din Rm. Vâlcea, o investiție care îmbină rădăcinile noastre cu viitorul.
”A fost un eveniment reușit, organizat pentru a ne reafirma angajamentul pentru consolidarea relațiilor pozitive și de durată cu clienții, partenerii, angajații și comunitatea din Rm. Valcea. Suntem hotărâți să rămânem partenerul strategic, angajatorul responsabil, să creștem și să fim parte din viitorul României.
Dar, iată că după o călătorie fantastică de aproape 3 ani pentru a găsi soluțiile tehnice și echipa care să scoată această investiție din conservare, să o reproiecteze și să o transforme într-o fabrică de referință pentru Europa, ne aflăm într-o situație dificilă.
Din cauza creșterii zilnice a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, ne confruntăm cu o presiune a costurilor fără precedent, pentru care sperăm să găsim soluții, cât mai curând posibil, astfel încât această instalație proaspăt dată în funcțiune sau întreaga platformă să nu fie băgate în conservare.” - spun reprezentantii companiei.
Apel catre autoritatile judetene (Consiliul Judetean si Prefectura), parlamentari si Guvernul Romaniei
În contextul de criză economică și profundă criză energetică la nivel național, dar și european, nu reușim să mai identificăm soluții care să asigure continuarea activității de producție și solicităm implicarea și sprijinul Guvernului pentru a găsi o modalitate viabilă de salvgardare a industriei naționale, prin plafonarea prețurilor la gaz și energie electrică sau prin orice alte mecanisme similare. La prețurile actuale costurile de producție sunt prea mari pentru a fi competitivi pe piață, ceea ce duce la pierderi financiare substanţiale. Continuarea producției Chimcomplex este absolut esențială pentru asigurarea în continuare a apei potabile la nivel național, dar și pentru funcționarea altor industrii, care folosesc aceste produse drept materia primă. Aceasta pe lângă o serie de alte beneficii evidente ce derivă din menținerea și dezvoltarea unei activități de producție locală prosperă cu un înalt nivel tehnologic, ce implică stabilitate și dezvoltare la nivel social pune compania noastră într-o situație critică.

În alte state din Uniunea Europeană, în speță Ungaria, prețurile acestor utilități sunt cu de până la zece ori mai mici, ceea ce ne creează o poziție complet lipsită de competitivitate în raport de companii similare nouă care vor invada inclusiv piața din România și ne vor amenința capacitatea de a rămâne în piață.” - subliniaza compania.

Compania a încheiat primul semestru al anului cu un profit net de 165,65 milioane lei, mai mic cu 41,4% faţă de perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri a urcat cu 7%, la 1,221 miliarde lei, evoluţie determinată de preţurile de vânzare care s-au majorat în special la produse clorosodice, ca urmare a creşterii costurilor de fabricaţie în contextul majorării preţurilor de achiziţie la utilităţi. Cheltuielile din exploatare au crescut în 2022 din cauza preţurilor de achiziţie ale materiilor prime şi utilităţilor. Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice şi Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice, cu 2 platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea. În anul 2021 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 2,244 miliarde de lei.

 Interesul naţional în chimie. Să prelucrăm în ţară resursele critice pe care le avem: sarea şi gazul

Ce înseamnă interesul naţional? Episodul 2. Chimia. Interesul naţional în chimie. Să prelucrăm în ţară resursele critice pe care le avem: sarea şi gazul

Din 72 de combinate chimice înainte de 1989, în 2021 mai erau doar 14 combinate.

♦ Dragoş Damian, Terapia Cluj: Toţi ambasadorii României ar trebui să ia o broşură cu poliolii produşi de Chimcomplex şi să-i vândă în ţările în care sunt ♦ Andrei Medvedovici, profesor universitar: În învăţământ, în domeniul chimiei, oferta este prea mare în raport cu cererea. Avem multe centre unde se face chimie şi puţini studenţi.

Interesul strategic al României, dar şi o fereastră de oportunitate acum, este să prelucreze resursele naturale pe care le are şi să producă pentru industria chimică locală şi europeană. Este nevoie de investiţii masive însă, care nu pot fi făcute fără susţinere, sunt de părere specialiştii consultaţi de ZF. România are printre cele mai importante resurse de sare din lume şi este al doilea cel mai mare producător european de gaze naturale, două materii prime esenţiale în industria chimică - potrivit zf.ro

„În primul rând este ideea de bază a unui proiect naţional şi valorificarea bogăţiei de resurse naturale, care pot fi utilizate în industria chimică.  Avem resurse importante de gaze, petrol, sare, metale rare. Este foarte important să le prelucrăm în ţară, pentru că produc valoare adăugată“, spune Mircea Coşea, profesor de economie. Industria chimică a României este, cu câteva excepţii, irelevantă atât pe piaţa ro­mânească, cât şi pe piaţa externă. În acest moment, chimia este cea mai mare gaură din deficitul comercial la bunuri al Ro­mâniei: 7 mld. de euro, adică aproape jumătate din deficitul comercial al Ro­mâniei la şase luni din 2022 este generat de pro­dusele chimice. Din 72 de combinate chimice înainte de 1989, care aduceau la buget circa 35 mld. euro, acum au mai ră­mas doar 14 combinate, care aduc la buget sub 3 mld. lei, spune Dragoş Damian, directorul general al producătorului de medicamente Terapia Cluj.

„Înainte de 1990 aveam 72 de combinate chimice - nu mai ineficiente decât cele din alte ţări din Europa de Est, care s-au salvat şi internaţionalizat în marea majoritate - un sistem performant de învăţământ şi un sector care aducea circa 35 mld. euro, aproape 20% din producţia industrială de atunci.“

În 2021, mai existau doar 14 combinate şi puţin învăţământ de ramură, iar domeniul aduce la buget venituri de sub 3 mld. euro, generând jumătate din deficitul balanţei comerciale a României“, spune el.

Nu este destulă cerere pentru facultăţile de chimie, spune Andrei Medvedovici, decanul Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii din Bucureşti, chiar dacă oferta de şcolarizare a crescut. De la câteva centre unde se preda la nivel universitar chimia înainte de 1989, s-a ajuns acum la 17 centre, dar cererea în piaţă a scăzut semnificativ, pentru că fabricile au fost închise.

„La ora actuală există 17 locuri în România, unde se face chimie şi inginerie chimică (la nivel universitar „ n. red.). Nu discut despre ceea ce înseamnă chimia profilată, cum ar fi facultăţile de petrol şi gaze. Întrebarea este simplă: e nevoie în România de 17 locuri, pentru câtă industrie chimică există? Răspunsul este «Nu». Avem multe puncte unde se face chimie şi puţini studenţi, din cauza condiţionărilor evidente: îţi pui întrebarea de ce să vină un om să facă o facultate grea, când poate face ceva mai simplu“, spune Andrei Medvedovici.

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj:

► Cele mai industrializate ţări din lume au vârf de lance ramurile din industria chimică. Dacă luăm, de exemplu, industria farmaceutică, o ramură de vârf a industriei chimice, ţările europene cu cei mai puternici producători de medicamente au excedent enorm de balanţă comercială tocmai din această ramură.

► Vestea bună pe care o văd este că Chimcomplex a investit deja 40 de milioane de euro într-o staţie de polioli. Este un compus care se foloseşte în foarte multe domenii. Ar trebui ca toţi ambasadorii României să ia câte o broşură cu poliolii produşi de Chicomplex şi să-i vândă în lume, aşa cum ambasadorii străini îşi promovează produsele în România.

Andrei Medvedovici, decanul Facultăţii de Chimie, Universitatea din Bucureşti:

► La ora actuală există 17 locuri în România, unde se face chimie şi inginerie chimică (la nivel universitar - n. red.). Nu discut despre ceea ce înseamnă chimia profilată, cum ar fi facultăţile de petrol şi gaze. Întrebarea este simplă: e nevoie în România de 17 locuri, pentru câtă industrie chimică există? Răspunsul este «Nu». Avem multe puncte unde se face chimie şi puţini studenţi, din cauza condiţionărilor evidente: îţi pui întrebarea de ce să vină un om să facă o facultate grea, când poate face ceva mai simplu.

► Industria chimică românească a fost distrusă în proporţie de 80%. Investiţiile necesare sunt mari şi ar trebui ca statul, sub ai cărui ochi a fost distrusă industria, să se implice ca să reconstruiască ce s-a distrus.

Mircea Coşea, profesor de economie:

► În primul rând este ideea de bază a unui proiect naţional şi valorificarea bogăţiei de resurse naturale, care pot fi utilizate în industria chimică.  Avem resurse importante de gaze, petrol, sare, metale rare. Este foarte important să le prelucrăm în ţară, pentru că produc valoarea adăugată.

► A doua direcţie este orientarea spre ramuri chimice care valorifica superior resursele. Aici m-aş orienta în special către industria farmaceutică, insectofungicide, sau alte produse împotriva dăunătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe