Un produs cosmetic este definit ca fiind orice preparat sau substanță care este destinată să intre în contact cu părțile externe ale corpului uman, cum ar fi pielea, părul, unghiile, buzele sau gura (inclusiv gingiile, dinții și limba), în scopul de:
- Curățare a acestora
- Parfumării acestora
- Schimbarea aspectului lor
- Protejare a acestora
- Corectarea mirosurilor corporale
- Păstrarea lor în stare bună
Produsele cosmetice nu sunt:
- Produsele care se consumă pe cale orală, cum ar fi tabletele, capsulele sau băuturile.
- Produse care sunt destinate tratamentului, cum ar fi cremele pentru tratarea acneei sau alifiile pentru tratarea ciupercilor de piele.
- Injecții și/sau picăturile pentru ochi.
În ceea ce privește etichetarea produselor cosmetice în Europa, următoarele detalii ar trebui să apară pe ambalajul exterior sau pe ambalajul primar al tuturor produselor cosmetice, în cazul în care nu există un ambalaj exterior. Detaliile trebuie să fie enumerate în limba tării în care sunt vândute. În afară de limba tării respective, pot fi adăugate toate informațiile și în alte limbi, care trebuie să fie identice cu versiunea din limba tării în care sunt comercializate produsele cosmetice. Așadar, etichetele produselor cosmetice trebuie să conțină următoarele informații:
- Denumirea produsului cosmetic și funcția acestuia, cu excepția cazului în care acest lucru este clar din prezentarea produsului.
- Instrucțiunile de utilizare a produsului cosmetic, cu excepția cazului în care acest lucru reiese clar din denumirea sau prezentarea produsului.
- Țara de fabricație a produsului cosmetic.
- Numărul de lot al producătorului.
- O listă completă a ingredientelor, declarate în ordinea descrescătoare a greutății în momentul în care sunt adăugate.
- Compozițiile de parfumuri aromatice și materiile prime ale acestora.
- Ingredientele în concentrații mai mici de 1% pot fi enumerate în orice ordine după cele cu concentrație mai mare de 1%.
- Agenții coloranți pot fi enumerați în orice ordine după celelalte ingrediente, în conformitate cu numărul indexului de culoare sau cu denumirea adoptată în anexa IV.
- Pentru produsele cosmetice decorative comercializate în mai multe nuanțe de culoare, trebuie enumerați toți pigmenții coloranți utilizați în gama respectivă.
- Ingredientele se specifică utilizând nomenclatura din ultima ediție a referințelor standard Europene.
- Plantele și extractele de plante trebuie să fie identificate prin genul și specia lor.
- Nu sunt considerate ingrediente impuritățile din materiile prime folosite, materialele tehnice auxiliare care sunt necesare in vederea preparării produsului dar care nu sunt prezente în produsul final, sau materialele folosite ca solvenți sau ca suporți de compoziție (în cantități stricte).
- Numele și adresa societății sau a persoanei responsabile pentru introducerea produsului pe piață.
- Conținutul, exprimat în greutate sau volum, în sistem metric sau în sistem metric.
- Data de fabricație sau data de expirare a produsului în termeni clari. Data trebuie să fie exprimată în mod clar și trebuie să cuprindă ziua (dacă este cazul), luna și anul, în această ordine. Acestea trebuie să conțină, de asemenea, dacă este cazul, specificații privind durabilitatea minimală, condițiile de depozitare adecvate, și așa mai departe. Indicarea datei de expirare pe etichetă este obligatorie pentru toate produsele cosmetice.
- Pe etichetă trebuie să apară modul de utilizare al produsului cât și precauțiile care trebuie respectate în timpul utilizării, în special avertismentele, precum și orice alte informații speciale de precauție.
De obicei, în cazul în care dimensiunea, forma sau natura recipientului sau a ambalajului nu permite afișarea tuturor indicațiilor de mai sus, este permis să se folosească pliante personalizate, broșuri, etichete care pot fi agățate pe produsele cosmetice, ambalaje retractabile, și așa mai departe. Cu toate acestea, cel puțin denumirea produsului și numărul de lot al producătorului trebuie să apară pe toate ambalajele produselor cosmetice.