Tiberiu Pirnau: Asociatia Rebedit a scos de sub tipar albumul - VALCEA, PERLA TURISMULUI MONAHAL DIN ROMANIA

joi, 21 iulie 2022

Tiberiu Pirnau: Asociatia Rebedit a scos de sub tipar albumul - VALCEA, PERLA TURISMULUI MONAHAL DIN ROMANIA

Valcea isi redescopera manastirile, schiturile si bisericile din patrimoniul national si international, fiind al doilea judet din tara in ceea ce priveste asezamintele monahale, atat ca numar, cat si ca reprezentativitate. Prin proiectul demarat de Asociatia Rebedit, care a beneficiat de finantare nerambursabila de la bugetul propriu al Consiliului Judetean Valcea (in urma unui concurs de proiecte), ALBUMUL DE PROMOVARE: VALCEA, PERLA TURISMULUI MONAHAL DIN ROMANIA, ne-am propus ca obiectiv principal promovarea turismului monahal, din centrul spiritual al tarii: judetul Valcea!

Proiectul nostru are ca scop promovarea si dezvoltarea turismului monahal valcean in vederea valorificarii vizibilitatii bisericilor, schiturilor si manastirilor.

In ultima perioada s-a observat o intoarcere a turistului catre crestinatate si cultura. Prin urmare promovarea turismului monahal devine o parte importanta din promovarea turismului national.

Proiectul presupune promovarea turismului monahal si a culturii monahale printr-un album unicat, scris in romana si engleza, accesibil turistilor romani, dar si straini. Promovarea vizeaza manastiri, schituri si biserici cu traditie veche din stravechea vatra de cultura crestina milenara din judetul Valcea.

Obiectivele proiectului nostru vizeaza promovarea potentialului turistic al localitatilor din judet prin cresterea vizibilitatii bisericilor, schiturilor si manastirilor din aceasta zona, cu scopul de a raspandi turismul si cultura monahala avand impact la nivel national si international, dar avem in vedere si cresterea numarului de turisti.

Turismul monahal in Valcea se dezvolta in mod constant, in zona Horezu, spre exemplu, existand cea mai mare densitate de constructii arhitectonice unicat, de o inestimabila valoare, simboluri ale trecutului si prezentului pe aceste meleaguri reprezentate prin biserici, schituri si manastiri. Pe langa Manastirea Hurezi sunt situate cele mai multe manastiri din nordul Olteniei.

In judetul Valcea exista nu mai putin de 52 de lacase de cult de patrimoniu.

Manastirea Cozia este una dintre cele mai frumoase ctitorii ale lui Mircea cel Batran.

Aceasta este si in prezent cea mai vizitata manastire din Romania, fiind un important centru de pelerinaj atat pentru vizitatorii din tara, cat si pentru cei din strainatate.

Manastirea Dintr-un Lemn pastreaza Icoana Maicii Domnului care are dimensiuni impresionante, fiind inalta de 1.50 metri si lata de 1.10 metri.

In anul 1929, Andrei Grabar de la Universitatea din Strasbourg a vizitat manastirea si, studiind icoana, a identificat-o ca fiind pictata in secolul IV la manastirea Theothokos din Grecia, dupa un model care a apartinut Apostolului Luca, cel care a pictat-o pentru prima data pe Fecioara Maria. Conform traditiei, in lume se mai pastreaza trei exemplare asemenea celei de la Dintr-un Lemn.

Manastirea Hurezi este renumita pentru faptul ca frumusetii arhitecturii si picturii i se adauga dovezile existentei unui puternic centru de cultura, care a adapostit un scriptoriu celebru, producator de traduceri, manuscrise si o bogata biblioteca umanista, unica in Europa de sud-est la inceputul secolului al XVIII-lea.

Manastirea Frasinei are printre punctele de atractie pentru credinciosi Izvorul Sfantului Calinic, izvor a carui apa este precum aghiazma, nu se strica si este binefacatoare si vindecatoare.

Manastirea Stanisoara mai pastreaza si azi cateva icoane vechi aduse de la Sfantul Munte Athos de calugarii Sava si Teodosie, precum si un "antimis", daruit acesteia de Manastirea Cozia, in anul 1809.

Tiberiu Pirnau

300430688_801283371248726_3858523765384645622_n

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe