Agenți ai Poliției Naționale, într-o operațiune comună cu Poliția Națională Română și Europol, au destructurat o organizație internațională acuzată de a fi fraudat peste 3 milioane de euro prin fraude comise pe internet. Nouă persoane au fost arestate, trei în Malaga și alte șase în România, transmite publicația Malaga Hoy, preluată de Rador.
Aceste persoane publicau pe internet reclame false pentru vânzarea de vehicule second-hand și alte produse, cu care captau atenția victimelor și cereau un avans, apoi, odată primit avansul, dispăreau fără urmă.
Arestările au fost efectuate în mod coordonat și simultan în Spania (Málaga) și România, pe 13 iulie. Cei nouă reținuți sunt acuzați de infracțiuni de apartenență la o organizație criminală, de înșelăciune, spălare de bani, falsificare de documente și furt de identitate.
Pe lângă cei nouă reținuți, mai sunt cercetate 21 de persoane și au fost efectuate 8 percheziții domiciliare, la care s-au confiscat bijuterii și ceasuri evaluate la peste 2.000.000 de euro, 4.500 de euro în numerar, 2.800 de lire sterline și peste 20.000 de euro în criptomonede.
După cum a raportat luni Poliția Națională, ancheta a început la sfârșitul anului 2019, după ce a fost depusă o plângere la Secția Națională de Poliție din Manacor, o victimă susținând că a fost înșelată la cumpărarea unui autoturism pe internet. Anchetatorii au descoperit că această escrocherie nu era o infracțiune izolată, ci în spatele ei se afla o organizație criminală internațională majoră formată din peste 30 de persoane, majoritatea de naționalitate română. Membrii acestui grup aveau o sferă de acțiune internațională, provocând victime în Polonia, Elveția, Portugalia, Germania și Grecia, precum și în Spania.
Modul de operare folosit pentru a comite escrocherii cibernetice consta în publicarea de reclame false pe internet pentru vânzarea de autovehicule second-hand, sau alte produse, cu ajutorul cărora captau atenția potențialelor victime și, după precizarea unui preț și efectuarea primelor plăți pentru cumpărare, organizația înceta contactul, păstrând banii. Pentru a face acest lucru, foloseau chiar și reclame reale legitime, de la alți utilizatori, schimbând doar informațiile de contact.
Pentru a primi banii, infractorii foloseau conturi bancare spaniole deschise cu documente false sau furau identități pe care le obțineau de pe internet, prefăcându-se că au nevoie de ele pentru a oficializa contracte de muncă cu victimele. Odată primiți banii, erau fost transferați rapid între conturile controlate de organizație, pentru a-i retrage în final de la bancomate din Spania sau a-i trimite în conturi din străinătate. De asemenea, a fost depistată folosirea unei firme-paravan pentru spălare de bani, prin care puteau reintroduce în circuitul legal banii obținuți ilegal.
Ancheta poliției a confirmat că organizația acum dezmembrată avea o structură ierarhică clară și o specializare în ceea ce privește repartizarea funcțiilor ce le reveneau membrilor săi.
Aceștia sunt acuzați de peste 70 de fraude și de însușirea a peste 3 milioane de euro, deși se presupune că aceste cifre ar putea fi mult mai mari și se așteaptă să se poată lămuri mult mai multe fapte din analiza tuturor materialelor găsite la perchezițiile domiciliare efectuate.
Când cea mai mare parte a organizației a fost găsită în România, s-au activat canalele internaționale de colaborare polițienească și judiciară, demarându-se astfel relația strânsă cu specialiștii în criminalitate informatică ai Poliției Române, prin agenții Poliției Naționale Spaniole de la Biroul Atașat de Interne de la Ambasada Spaniei în România.
În paralel, s-a mai constatat că organizația și-a înființat un sediu operațional pentru activitățile sale ilegale în Spania, în special la Malaga, unde se aflau adresele folosite de cei anchetați. Odată identificați și localizați, principalii responsabili ai organizației în Spania și România, a fost înființat un dispozitiv comun atât în Spania, cât și în România, toate cu colaborarea EUROPOL, care a programat o „Zi de Acțiune”. În urma acestei operațiuni, 9 membri ai organizației au fost arestați, 3 dintre ei la Malaga și 6 în România.
Bijuterii și ceasuri evaluate la peste două milioane de euro, 4.500 de euro în numerar, 2.800 de lire sterline, peste 20.000 de euro în criptomonede, 8 calculatoare, un server, 17 hard disk-uri, 14 telefoane mobile, 70 de cartele SIM, precum și diferite documentații legate de anchetă. De asemenea, peste 120 de conturi bancare ale celor investigați au fost blocate atât în Spania, cât și în România.
De remarcat este faptul că majoritatea adreselor înregistrate în România se aflau în zona Vâlcea, cunoscută tocmai pentru că mulți rezidenți de acolo sunt angajați în activități infracționale legate de fraude pe internet.