Agricultura și științele mediului, domenii de viitor în România. Cât sunt de bine plătite?

vineri, 10 iunie 2022

Agricultura și științele mediului devin din ce în ce mai atrăgătoare, mai ales în contextul în care salariile au fost majorate recent. Cererea în aceste domenii este în continuă creștere.

Șansele unui absolvent de facultate să își găsească un loc de muncă în domeniul agriculturii și științele mediului sunt mari, spune decanul Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din Sibiu, pentru mesageruldesibiu.ro.

Nu numai că cererea este în continuă creștere, iar proaspeții absolvenți au la dispoziție diverse oportunități de carieră, dar și salariile au fost majorate recent, lucru care face aceste domenii să fie și mai atrăgătoare:

„La ora actuală cererea de ingineri agronomi, de ingineri în industria alimentară și ingineri în protecția mediului este în continuă creștere. Contextul actual geo politic face ca domenii ca agricultura și industria alimentară să fie prioritare mai mult ca oricând în toate țările, dovadă sunt și fondurile masive alocate de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea acestor domenii prioritare.

Mai mult decât atât, zilele trecute, Guvernul României a hotărât majorarea salariilor în sectoarele agricol și de industrie alimentară considerându-le de maximă importanță. Prin rețeaua de conexiuni pe care facultatea noastră a dezvoltat-o de-a lungul timpului prin menținerea legăturilor strânse cu absolvenții aflați astăzi în poziții de conducere, oferim studenților noștri posibilități de angajare, prin anunțuri publicate în rețeaua internă de comunicare”, a declarat decanul Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din Sibiu, Camelia Sava, pentru mesageruldesibiu.ro.

Salariu de minim 3.000 lei
Președinte Klaus Iohannis a promulgat actul normativ ce prevede ca angajații din domeniul agriculturii și industriei alimentare să primească un salariu de minim 3.000 lei, la mijlocul lunii mai.

De asemenea, agricultorii pot realiza investiții din fonduri naționale și europene în sisteme de irigații. Pe lângă salariul minim de 3.000 de lei, actul normativ dă undă verde facilităților fiscale ce fac posibilă impozitarea lucrătorilor din agricultură în mod identic cu cei din sectorul construcțiilor.

Totodată, Guvernul a aprobat actul normativ prin care se aprobă acordarea de microgranturi și granturi de capital de lucru, pentru cele patru domenii largi din economia României: industria alimentară, acvacultură, piscicultură și agricultură, cu o valoare totală de 300 milioane de euro:

Micro-granturi: 5.000 de euro vor fi acordați pentru micro-întreprinderi sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, care își desfășoară activitatea în cele 4 domenii. Bugetul total al acestei măsuri este de 50 milioane euro, pentru un număr de peste 10.000 beneficiari, estimativ;
Granturile pentru capital de lucru: Se vor acorda granturi de 15% din cifra de afaceri pentru întreprinderile mici și mijlocii, însă nu mai mult de 120.000 euro. Bugetul total al acestei măsuri este de 250 milioane euro, pentru un număr estimativ de 10.000 beneficiari.

Foto: depositphotos.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe