3 METODE de ventilare a baii si a bucatariei

luni, 27 iunie 2022

 

Ventilarea corecta a spatiilor rezidentiale este o conditie esentiala pentru obtinerea la interior a unui spatiu confortabil, fara pericole pentru sanatatea umana si care sa nu afecteze structura de rezistenta a locuintei. In mod traditional, baia si bucataria sunt camerele cu cea mai mare umiditate si cu mirosuri puternice, de aceea este esential ca aceste doua incaperi sa beneficieze de ventilatie corespunzatoare. In caz contrar, in afara de mirosurile mai mult sau mai putin frumoase, din cauza umiditatii crescute apare pericolul formarii igresiei ce poate afecta in mod grav sanatatea omului prin declansarea unor alergii periculoase si prin afectarea sistemului imunitar. 

Exista mai multe solutii pentru ventilarea casei utile, in special, in ultimii ani, cand din cauza izolarii tot mai ermetice a locuintelor, schimbul de aer intre interior si exterior este greu de realizat. Studiile au aratat ca cele mai bune rezultate sunt obtinute prin realizarea unui sistem centralizat de ventilatie a casei, care sa preia in mod eficient aerul viciat si sa-l elimine la exterior fara dificultate. Pe site-ul lindab.com se poate gasi o gama variata de echipamente pentru realizarea unui sistem de ventilatie rezidentiala de cea mai buna calitate. 

Iata care sunt cele 3 solutii pentru a ventila optim baia si bucataria!

 

  1. Aerisirea naturala este cea realizata prin deschiderea geamurilor si a usilor si prin crearea unui curent de aer ce ajuta la eliminarea catre exterior a aerului viciat. Desi solutia este usor de pus in practica si nu necesita investitii suplimentare, are neajunsul ca prin punerea in practica, in special in perioada rece a anului, permite pierderea catre exterior a unei cantitati apreciabile de energie termica. Mai mult decat atat, este posibil ca anumite zone ale locuintei sa nu fie aerisite, deoarece curentul de aer nu ajunge in toate colturile si poate aparea surpriza neplacuta a formarii mucegaiului in zonele umede si intunecate;
  2. Aerisirea cu ajutorul hotei de bucatarie si a ventilatorului de baie este mai eficienta decat varianta deschiderii geamurilor, pentru ca fluxurile de aer sunt fortate prin folosirea ventilatoarelor actionate electric. Efectul nu este, insa, perfect, deoarece majoritatea locuintelor sunt dotate in prezent cu tamplarie moderna, ce asigura o etanseitate superioara, ceea ce face ca ventilatorul si hota sa nu functioneze eficient. Motivul este ca prin actiunea lor o cantitate importanta de aer este indepartata catre exterior, iar in locul ei ar trebui sa patrunda aer de afara, lucru mai greu de realizat in conditiile existentei tamplariei moderne. Pentru o eficacitate sporita este recomandat ca in timpul actionarii celor doua echipamente sa fie deschis si un geam, dar in acest mod apare si un neajuns prin iesirea catre exterior a caldurii;
  3. Ventilarea cea mai eficienta este cea realizata cu ajutorul unui sistem de evacuare si introducere mecanica a aerului printr-o tubulatura speciala, ce ajunge in toate incaperile locuintei. Sistemul este eficient si din punct de vedere termic, pentru ca poate fi dotat si cu un recuperator de caldura, care extrage energia termica din aerul cedat catre exterior, energie ce este utilizata pentru incalzirea aerului proaspat de afara.

In concluzie, proprietarii de locuinte care vor sa obtina la interior un spatiu sanatos si confortabil ar trebui sa aleaga cea mai buna solutie de ventilatie rezidentiala.

 

Surse foto:

ro.pinterest.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe