Instalatiile hidrofor sunt seturi de dispozitive care permit functionarea unei presiuni constante a apei in reteaua de alimentare cu apa. Hidroforul trebuie amplasat in cladire sau subsol pentru a preveni inghetarea sau supraincalzirea apei.
Sistemul de crestere a presiunii consta din mai multe elemente esentiale care lucreaza impreuna. Un hidrofor este un vas sub presiune inchis partial umplut cu apa si partial umplut cu aer. Acest set include si un manometru si uneori un manometru pentru apa. Un element important al constructiei ansamblului hidrofor sunt pompele hidrofor cu rotor antrenate de motorul electric. Aceste seturi au si o unitate automata controlata pneumatic, asa-numitul presostat hidrofor, care porneste si opreste electricitatea, numit si presostat. Elemente importante sunt si supapele de inchidere, supapele de retinere si o supapa de siguranta si, mai ales, sistemul de alimentare cu apa. Magazinul regalfermierul.ro ofera o gama vasta de hidrofoare piese si accesorii !
Functionarea hidroforului se bazeaza pe faptul ca atunci cand pompa hidroforului este pornita, apa este pompata in rezervor. Acest lucru reduce spatiul pe care il ocupa aerul, ceea ce, la randul sau, face ca aerul sa fie comprimat. Cand presiunea setata este atinsa, presostatul pentru hidrofor, adica presostatul, opreste pompa.
Supapa de retinere este un element de proiectare al acestui dispozitiv care impiedica curgerea apei din rezervorul hidroforului inapoi in put. Aerul comprimat tinde sa impinga apa din rezervor, ceea ce la randul sau creeaza presiune in reteaua de alimentare cu apa. Cand se deschide o supapa de intrare a apei, cum ar fi un robinet de uz casnic, aerul de inalta presiune impinge apa din rezervorul hidroforului, prin conducte si supapa spre exterior. Apoi nivelul apei din rezervor scade si presiunea aerului scade. Cand presiunea scade la nivelul minim presupus, pompa este pornita de presostat si presiunea creste, pana la valoarea maxima setata.
De asemenea, merita sa acordati atentie faptului ca eficienta pompei hidrofor trebuie ajustata la cel mai mare consum de apa pe ora. La randul sau, dimensiunea rezervorului trebuie sa fie adecvata cantitatii de apa utilizata, astfel incat sa se poata garanta o presiune stabila fara a fi nevoie sa porniti pompa prea des. De asemenea, este foarte important sa acordati atentie inaltimii liftului de apa prin sistemul de crestere a presiunii din put. Capul este diferenta de inaltime dintre pompa si cel mai inalt punct de scurgere. Pentru ca sistemul nostru de amplificare dintr-o casa unifamiliala sa functioneze neintrerupt si sa mentina presiunea constanta a apei, este necesara reglarea hidroforului. Reglarea hidroforului consta in principal in reglarea corecta a presostatului.
Constructia si functionarea unui sistem traditional de amplificare este exact asa cum este descris mai sus. Avantajul acestei solutii este capacitatea mare a rezervoarelor, care variaza de la 100 l, in medie in intervalul 1000 l pana la 1500 l si, la cerere speciala, pana la 10.000 l. acest articol cu o diagrama a modului in care functioneaza incalzirea centrala?
Dezavantajele acestor hidrofoare din locuinte individuale sunt ca necesita o camera cu baza calita pentru pompa si ca datorita designului si dimensiunii lor nu sunt portabile. Un dezavantaj al acestei solutii este si faptul ca presiunea airbag-ului din rezervor trebuie completata periodic.
Un ansamblu cu diafragma hidrofor este cunoscut si ca ansamblu cu diafragma. Intr-un astfel de ansamblu hidrofor, rezervorul de presiune are instalata o diafragma de distributie, adica o diafragma. Imparte spatiul acestui rezervor in doua parti. Apa este stocata in aceasta diafragma si aerul sub presiune este fortat intre diafragma si peretele rezervorului.
Seturile de amplificare a presiunii cu diafragma sunt mai mobile si mai compacte, deoarece pompele lor hidrofor cu echipamente insotitoare pot fi instalate in rezervor. Riscul de coroziune este redus deoarece apa nu intra in contact cu peretii rezervorului. Nu este nevoie sa pompati aer in rezervor la fel de des ca in cazul unui set de hidrofor traditional. Este un mic amplificator de presiune cu o capacitate a rezervorului, care poate fi, de exemplu, 20 l, 50 l sau 100 l. Este, de asemenea, un amplificator silentios. Dezavantajul acestor dispozitive este ca trebuie sa inlocuim periodic punga de cauciuc. Pentru a fi mai mobil si mai compact acest mic hidrofor, precum si pentru a fi un hidrofor silentios, are pareri foarte bune in randul utilizatorilor si sunt hidrofoare ideale pentru casele unifamiliale.
Un alt tip de hidrofor care poate fi folosit intr-o casa unifamiliala este un set de hidrofor cu presiune constanta. Acest dispozitiv este un set de doua rezervoare, un rezervor de aer si un rezervor de apa. Aceste pompe de apa sub presiune necesita ca compresorul si pompele de apa sa functioneze simultan. Avantajele acestui dispozitiv sunt presiunea constanta, consumul de energie redus si conditiile constante de functionare ale pompelor.
Grupul hidrofor, format dintr-o pompa de suprafata, un rezervor de vezica si un booster (functie inclusiv pompa de suprafata), este utilizat pentru transportul apei dintr-o fantana, un rau etc. la o locuinta (utilizare pentru apa de toaleta) sau udarea automata a gradinii. Criteriile sale de selectie sunt mai complexe deoarece incorporeaza o pompa de suprafata (inaltimea de livrare, debitul etc.).
Rezervorul, numit si rezervor cu balon sau vezica, actioneaza ca un rezervor tampon. Volumul sau este variabil, iar rezerva de apa sub presiune pe care o ofera protejeaza pompa de rapel de numeroase porniri. Retineti ca vezica urinara este specifica pentru utilizarea apei sanitare.
Pompa de rapel este, dupa cum sugereaza si numele, o pompa cuplata la un rapel. Pompa de rapel porneste de fiecare data cand este utilizata si functioneaza continuu cand robinetul este deschis, ceea ce are ca rezultat un consum mai mare de energie. Pentru utilizare si consum redus de apa, este suficienta o singura pompa de rapel, dar de indata ce sistemul este adesea solicitat, trebuie instalata unitatea supresoare sau unitatea hidrofor.
Web Design by DowMedia