Generatorul de curent: 7 criterii esențiale de selecție

joi, 7 aprilie 2022

 

Sursă foto: Shutterstock 

 

Generatorul de curent este o sursă de energie independentă, utilă atât pe șantiere sau în ateliere fără acces la rețeaua electrică, cât și în gospodărie, în cazul unei avarii a infrastructurii energetice. Citește în continuare despre cele mai importante criterii de selecție a unui generator, pentru a asigura funcționarea optimă a sculelor electrice, becurilor sau electrocasnicelor. 

Cum alegi generatorul electric 

Asigură-te că poți finaliza proiectele tale în orice condiții și că ai o variantă de rezervă în cazul unei pene electrice. Alege generatoarele de curent profesionale de la Masif, în conformitate cu nevoile tale. Mai mult, iată principalele specificații tehnice de care să ții cont pentru a face cea mai bună achiziție pentru tine.   

  1. Tipul de alimentare 

Generatoarele electrice pot funcționa pe bază de combustibil: benzină, motorină sau gaz. În general, cele cu motor pe benzină sunt de dimensiuni mici sau medii, iar cele diesel sunt recomandate pentru aplicații ample, de lungă durată. În schimb, generatorul pe gaz se racordează la rețea și are costuri mult mai mari, însă eficiența este ridicată.  

2. Puterea maximă și nominală 

Puterea maximă și cea nominală (continuă) furnizate de generator trebuie alese în funcție de totalul consumatorilor rezistivi (consumul de curent este constant - de exemplu, becul sau televizorul) și inductivi (consumă mai mult la pornire - de pildă, aparatul de sudură și mașina de spălat rufe). 

3. Tensiunea furnizată 

Sunt disponibile generatoare de curent monofazate și trifazate. Dacă trebuie să alimentezi doar echipamente electrice monofazate, mai avantajos este un generator de 230 V. În caz contrar, ai avea nevoie de un generator trifazat, cu o putere mai mare.  

4. Modul de pornire 

Generatorul poate avea sistem de pornire cu sfoară (produsele au un cost redus și o greutate mai mică), la cheie (electrică, ușor de folosit) sau automată (pornește și se oprește singur, când sesizează lipsa sau revenirea tensiunii la rețeaua de curent).  

5. Regimul de lucru 

Autonomia generatorului este un alt criteriu important pentru selectarea produsului potrivit. Pentru un regim de lucru de opt ore, poți opta pentru cele pe benzină. Pe de altă parte, pentru a acoperi necesarul de consum pentru 24 de ore, de pildă, trebuie să te îndrepți spre un generator puternic, pe motorină.  

6. Tipul de protecție 

Dacă vrei să folosești echipamentul în exterior, într-un mediu cu intemperii sau vânt puternic, acesta trebuie să fie protejat cu o carcasă rezistentă. În plus, o „caroserie” de insonorizare reduce nivelul de zgomot produs de generator, ceea ce îl face potrivit pentru zonele rezidențiale. 

7. Portabil sau staționar 

Variantele staționare sunt, de regulă, mult mai grele și mai puternice. Pot fi folosite pentru un regim de lucru intens, în condiții meteo nefavorabile, deoarece sunt dotate cu o carcasă de protecție. Cele portabile au avantajul de a putea fi transportate cu ușurință pe diferite șantiere, în grădină, în casă etc. 

De asemenea, pe lângă aspectele menționate mai sus, ia în considerare și alți factori de selecție, precum: costurile achiziției și întreținerii, consumul, capacitatea rezervorului, factorul de putere, tipul de răcire, turația motorului și modul de control al acesteia, dimensiuni, greutate și garanție. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe