Nu e un lucru necunoscut că, în ultimii 2 ani cel puțin, prețurile, inflația și cam tot ce putea să mai crească în România, au crescut. Unele cu mai multe procente, altele cu mai puține. În acest context românii și-au îndreptat poate și mai mult atenția către un credit. Și cum pandemia ne-a făcut să ne regândim locuințele și felul în care trăim, nu e o surpriză că multe dintre creditele accesate în ultimul timp sunt imobiliare.
Însă creditul imobiliar nu este singurul tip de credit ce poate fi accesat în România, acestea sunt mai multe și au condiții și scopuri diferite. Principalul aspect care separă tipurile de credite accesibile în România este reprezentat de instituția care oferă acel tip de credit, dacă este bancară sau nebancară.
Instituțiile bancare și nebancare
IFN-urile sau, în forma lungă, Instituțiile Financiare Nebancare oferă, de obicei, un tip de credit destinat persoanelor care, în trecut, au avut probleme cu creditele și plățile la bănci, dar care au în continuare nevoie de serviciile unei instituții ce oferă bani cu împrumut. Așa au apărut așa-numitele credite fără verificare în biroul de credit. Pe Creditfix.ro poti afla mai multe detalii.
Acestea se adresează persoanelor care au nevoie de un împrumut urgent și pentru care încă un împrumut la o instituție bancară este greu spre imposibil și oferă împrumuturi fără a ține cont de istoricul de plată al solicitantului, fie acesta unul pozitiv sau negativ. Sumele ce pot fi împrumutate diferă de la instituție la instituție, precum și condițiile de returnare a banilor.
Ce este cert la aceste tipuri de credite este că nu se ține cont de scopul pentru care se face împrumutul și nici de istoricul de plată al solicitantului, aspecte destul de importante pentru cineva care are nevoie de un împrumut rapid, însă nu are posibilitatea de a mai împrumuta de la bănci.
Un tip de credit asemănător cu cel fără verificare oferit de IFN-uri, din punctul de vedere al scopului banilor, practicat totuși de bănci, este cel de consum. Creditul de consum, sau de nevoi personale, este un împrumut care vizează acoperirea unor diverse cheltuieli personale, ce nu trebuie justificate la bancă. Acest tip de credit se poate adresa persoanelor care au întâmpinat cheltuieli neprevăzute și nu au posibilitatea de a le achita din surse proprii sau pur și simplu au nevoie de un spor de bani într-un anumit moment, cum ar fi achiziționarea unui produs mai scump.
Pentru această situație există, de asemenea, creditele pentru achiziția unor bunuri de folosință îndelungată. Acestea se oferă, de regulă, în magazine și presupun ca banca să transfere suma aferentă contravalorii produsului, direct către comerciant, solicitantul urmând să achite suma respectivă sub forma unui credit. Acest tip de împrumut este cel mai potrivit persoanelor ce au nevoie de un produs mai scump, de regulă electrocasnice, pe care nu-l pot achita pe moment sau nu-l pot achita în întregime și apelează la o instituție bancară să facă plata în locul lor, urmând ca ei să returneze banii către bancă.
Pentru situațiile în care solicitantul vrea să-și renoveze locuința sau să-și achiziționeze una nouă. Pentru prima variantă solicitantul trebuie să facă băncii dovada cheltuielilor, în timp ce pentru cea de-a doua situație banii solicitați sunt virați direct în contul vânzătorului.
Principalele deosebiri între toate aceste tipuri de împrumuturi pot să difere de la bancă la bancă sau de la IFN la IFN și constau în garanțiile cerute de acestea, perioada de rambursare a banilor, garanțiile cerute dacă este cazul, tipul dobânzilor și moneda în care se face împrumutul.
Sursa foto: Unsplash.com
Web Design by DowMedia