Hramul Mănăstirii Arnota. IPS Varsanufie: Îngerii sunt ființe spirituale, pe care noi nu le putem vedea, dar ele slujesc neîncetat lui Dumnezeu

duminică, 14 noiembrie 2021

„Prin însăși prezența lor, îngerii prezintă un aspect al slavei lui Dumnezeu”, a spus Chiriarhul Râmnicului la hramul Mănăstirii Arnota

„Prin însăși prezența lor, îngerii prezintă un aspect al slavei lui Dumnezeu (Facerea XXVIII, 12-17, serafimii din Isaia VI, heruvimii din Sfânta Sfintelor)”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la finalul Sfintei Liturghii săvârșite la Mănăstirea Arnota în ziua prăznuirii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Înaltpreasfinția Sa a arătat că „Arhanghelul Mihail, numit și voievodul cetelor îngerești, este unul dintre cei șapte arhangheli care au fost creați de Dumnezeu (Enoh XL, 21-22) și căruia i s-a încredințat misiunea de a ocroti poporul ales. Este amintit în cartea profetului Daniel în ipostaza de apărător al israeliților în disputa pe care profetul o are cu îngerul Persiei și, totodată este menționat în cadrul vedeniei eshatologice din ultimul capitol (XII,1). Sfinții Părinți îl descriu adesea ca șezând de-a dreapta tronului și ceresc mijlocind înaintea lui Dumnezeu pentru cei care se roagă.
Și Arhanghelul Gavriil  stă înaintea Tronului slavei și este trimis să vestească și să tâlcuiască vedenii (Daniel VIII, 16-26). Sfântul Vasile cel Mare, referindu-se la Arhanghelul Gavriil, spunea că acesta a rămas necontenit lângă Dumnezeu, iar Sfântul Dionisie Areopagitul considera că Arhanghelul Gavriil a fost inițiat de Dumnezeu în misterul divin al întrupării Cuvântului pentru a putea transmite acest har al cunoașterii.
Patriarhul Iacob numește îngerii care i se arată „o tabără a lui Dumnezeu”.

„Îngerii sunt ființe spirituale, pe care noi nu le putem vedea, dar ele slujesc neîncetat lui Dumnezeu și se roagă împreună cu noi, așa cum se arată în rugăciunile de la Sfânta Liturghie: «Cu aceste fericite Puteri, Stăpâne, Iubitorule de oameni, și noi, păcătoșii, strigăm și grăim: Sfânt ești cu adevărat și Preasfânt și nu este măsură măreției sfințeniei Tale...». În cadrul Sfintei Liturghii noi cerem Domnului: «Înger de pace, credincios, îndreptător, păzitor sufletelor și trupurilor noastre», adică noi cerem binecuvântarea și ocrotirea lui Dumnezeu pe calea vieții noastre. În această zi a pomenirii acestor voievozi ai oștilor cerești,  suntem îndrumați ca să cerem ajutorul lor, ca Dumnezeu să întărească viața noastră și să le urmăm pe calea virtuților”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe