Istoria fumatului - de la pipa păcii la substanțele eliberate de dispozitive electronice

luni, 4 octombrie 2021

 

Tutunul și produsele din tutun au o istorie veche de mii de ani. Specialiștii estimează, pe baza dovezilor arheologice, că obiceiul fumatului exista cu 5000 de ani înaintea Erei Noastre. Dacă la acel moment nu se cunoșteau atât de multe lucruri despre consecințele nefaste asupra sănătății, în prezent fumatul este interzis în spațiile publice închise în tot mai multe țări. Se estimează că aproximativ 100 de milioane de persoane au decedat pe parcursul secolului XX din cauza inhalării fumului de țigară pe termen lung.

Iată cele mai interesante lucruri despre istoria fumatului

Cum a apărut fumatul?

Tutunul a fost cultivat mai întâi în zona Munților Anzi, pe teritoriul actual al țărilor sud-americane Peru și Ecuador. Inițial, inhalarea fumului de tutun a fost strâns legată de anumite ritualuri religioase. De asemenea, este celebră practica șefilor de triburi, care obișnuiau să fumeze din aceeași pipă – pipa păcii - atunci când puneau capăt unui război sau încheiau alianțe.

În Europa, obiceiul a fost împrumutat în epoca de dezvoltare a colonialismului, devenind în scurt timp o practică socială, rezervată la început doar bărbaților. În cercurile din înalta societate, în camerele de fumat, în care bărbații se retrăgeau pentru a degusta licori alcoolice alături de țigări de foi sau trabucuri, nu era permis accesul doamnelor. Ulterior, lucrurile s-au schimbat, odată cu emanciparea femeilor și cu modificarea poziției acestora în cadrul familiei și al societății.

În ultimele zeci de ani, însă, tot mai multe studii și cercetări medicale au tras semnale de alarmă cu privire la pericolul reprezentat de fumat pentru sănătatea întregului organism. Acesta a fost asociat cu afecțiuni pulmonare serioase, cu bolile cardiovasculare și cu diferite tipuri de cancer.

Autoritățile au modificat legislațiile, astfel încât incidența fumatului să fie redusă. Alături de avertismentele și imaginile care trebuie să apară acum obligatoriu pe toate produsele din tutun, au apărut și legile restrictive.

De la fum la abur

Marile companii care comercializează produse din tutun au făcut tot posibilul să se adaptaze la aceste modificări, care riscau să le afecteze vânzările. Așa au apărut dispozitivele care, în loc să ardă tutunul, doar îl încălzesc și device-urile pentru vapat – cu arome de țigară electronică – acestea nu sunt nici ele considerate lipsite de riscuri, însă sunt mai puțin nocive decât fumul de la țigara care arde. Dincolo de diferitele arome pe care le propun aceste produse, toate conțin nicotină. Aceasta este substanța care provoacă dependență și generează „nevoia” de a fuma, odată ce s-a format obiceiul.

Medicii recomandă renunțarea totală la fumat, însă pentru persoanele dependente este dificil, majoritatea înlocuind cel mult țigările clasice cu cele moderne. Aburul eliminat de aceste dispozitive este lipsit de anumite substanțe toxice prezente în fumul de țigară, cum ar fi gudronul și monoxidul de carbon. În prezent, estimarea pentru suma substanțelor cu potențial cancerigen prezente în fumul de țigară este aproximativ 70.

Perioada în care oamenii sunt cel mai expuși la acest viciu este adolescența. Sondajele efectuate pe eșantioanele de fumători au arătat că majoritatea acestora au început să fumeze în perioada liceului sau a facultății: din teribilism, din dorința de a copia comportamentul altor colegi sau pur și simplu pentru a-și manifesta revolta tipică acestor vârste.

Cert este un lucru: de obiceiurile nocive este mai greu să te lași decât să te apuci, iar cea mai sigură soluție de combatere a acestui viciu este să nu începi niciodată să fumezi, indiferent de motivul care te împinge către acest viciu. Totuși, în cazul în care dependența s-a instalat, încearcă să folosești produsele moderne, care prezintă un risc mult mai scăzut pentru sănătate.

Sursa foto: Pixabay.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe