Vești proaste pentru cei deja ieșiți la pensie. Ce nu mai pot face acum pensionarii din Vâlcea

marți, 24 august 2021

Vești proaste pentru cei deja ieșiți la pensie.
Ca să iasă la pensie, cei interesați trebuie să bifeze o serie de condiții, printre care stagiul de cotizare. Însă din momentul în care o persoană se află la pensie, asta înseamnă că deja a îndeplinit condiția amintită, deci, prin urmare, nu mai poate să contribuie pentru completarea stagiului.

Vești proaste pentru cei deja ieșiți la pensie

De altfel, legislația actuală nu le permite celor care au venituri numai din pensie să mai contribuie suplimentar pentru creșterea ulterioară a valorii acesteia. Dar le permite însă celor care doresc să cumuleze pensia cu venituri provenite din alte surse.

În această situație, automat, se rețin, pe lângă alte taxe, și contribuțiile la sistemul public de pensii. Și chiar dacă ar fi fost posibilă cotizația în plus pentru cei pensionați, ce nu au alte câștiguri, nu i-ar avantaja, întrucât creșterea pensiei prin recalculare o să fie una mică - anunta playtech.ro

De menționat este că vârsta de pensionare și stagiul complet de pensionare sunt condiții care trebuie îndeplinite ca să ieși la pensie pentru limită de vârstă. Deoarece un pensionar îndeplinește deja aceste condiții, acesta nu mai poate să contribuie pentru a-și completa stagiul de cotizare.

Sute de mii de pensionari au o pensie de doar câteva sute de lei pe lună

În ce privește majorarea veniturilor din pensie, se vorbește de două situații diferite, și anume, de persoane care sunt deja la pensie și pentru care aceasta este singura sursă de venit, precum și de persoane care sunt la pensie, însă mai câștigă bani și din alte activități.

Astfel, Legea nr. 263/2010 permite la ora actuală cumularea cu pensia pentru limită de vârstă a veniturilor obținute atât din activități dependente, cât și din activități independente, indiferent de cât de mari sunt aceste venituri. Însă în cazul celorlate tipuri de pensii, precum pensia anticipată, anticipată parțială, de invaliditate sau de urmaș, veniturile în plus pe care le permite legea sunt limitate.

Pensionarii ce obțin venituri suplimentare, în condițiile prevăzute de lege, plătesc, pe lânga celelalte taxe, și contribuția la sistemul public de pensii, iar pentru pensionarii ce nu au alte venituri, legea are această posibilitate.

Dacă ar fi posibilă, continuarea plății contribuției către sistemul public de pensii de către cei care au numai pensie s-ar face din banii primiți de la acesta, iar asta înseamnă că suma alocată traiului zilnic s-ar diminua.

Recent, Daniel Baciu, preşedintele Casei Naționale de Pensii Publice, a spus că instituția se luptă să elimine inechităţile care există în prezent la nivelul pensiilor și că în urma evaluărilor şi recalculărilor vor exista pensii care vor creşte. Amintim că sute de mii de români ajunşi la pensie trebuie să se descurce numai dintr-o pensie de doar câteva sute de lei pe lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe