- De marţi, 27 iulie, canicula va afecta mare parte din România.
- ANM a emis Cod galben de caniculă, valabil în 34 de judeţe din ţară.
- Avertismentul meteorologilor este în vigoare până sâmbătă, 31 iulie.
Potrivit ANM, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde şi se va intensifica treptat, disconfortul termic va creşte, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării. În regiunile vestice, sudice şi local în restul teritoriului va fi caniculă.
Sunt vizate 34 de judeţe: Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui şi Iaşi.
Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 şi 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia şi Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.
În Bucureşti, până sâmbătă, ora 22:00, vremea se va încălzi, va deveni caniculară, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Până la sfârşitul săptămânii, disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat.
Valorile temperaturii maxime vor creşte spre 35...36 de grade marţi (27 iulie), iar apoi se vor situa în jurul a 38 de grade. Temperatura minimă va avea valori, în general, de 20...22 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab.
Canicula se face din ce în ce mai resimţită în ultima săptămână din iulie. Dincolo de dinsconfortul accentuat, soarele afectează puternic pielea. Prin urmare, tenul şi pielea nu trebuie expuse, întrucât pot apărea senzaţia de uscare a pielii, arsuri, iritaţii, alergie la soare, iar în timp, cancer.
Temperaturile ridicate pot afecta pe oricine, dar cei mai vulnerabili oameni sunt persoanele în vârstă, în special peste 75 de ani, cei cu boli cronice, copiii, bebeluşii, persoanele fără adăpost, persoanele care lucrează în exterior.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă şoferilor în perioadele de caniculă:
De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan.
Poliţiştii recomandă persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea maşinilor în condiţii de siguranţă să evite pe cât posibil deplasarea cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar dacă este imperios necesar deplasarea să aibă un însoţitor în autovehicul.
Şoferii sunt sfătuiţi să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic. (MEDIAFAX)
Web Design by DowMedia